tikvice kalorije

Tikvice, kalorije, vitamini, minerali
Tikvice imaju malo kalorija: porcija od 100 g sadrži 20 kalorija, 2 g ugljenih hidrata i 1 g vlakana;
– tikvice sadrže folate, kalijum i vitamine A i C, a većina do-brih sastojaka je u kori. . . pohovane tikvice 125 kalorija na 100 grama.
tikvice kalorije
Među najvažnija i najnovija saznanja i istraživanja vitamina ubraja se i spoznaja 0 tome, da vitamini topivi u masti kao što su oni iz tikvica imaju jednak stimulirajući uticaj na vitalne gene u jezgrima ćelija, koji su zapravo ti koji oživljavaju telo i duh. Bez njih bi ćelije značajno prigušile razmenu materija.
Posledica: umor, psihički nemir, nedostatak koncentracije, opšta slabost.

Tikvice odstranjuju vodu i kiselinu iz tkiva, pomažu kod mršavljenja, odstranjuju otrove iz creva, povećavaju kretanje creva, otklanjajući na taj način tromost creva i zatvor. Crevnim sluznicama nije ništa draže od tikvica. Vitamin A ih jača i štiti (od bakterija, virusa i slobodnih radikala) te u saradnji sa drugim hranljivim supstancama izgrađuje bujnu površinu creva i potpuno zdravu crevnu floru. Crevne sluznice su prava i najvažnija brana protiv svih bolesti, i time najvažnijih garant naseg zdravlja.

Tikvice lekovitost
Tivice su idealne za dijetu, čine vitkim, bez gubitka hranljivih supstanci i aktiviraju razmenu materija u ćelijama – povećavaju sposobnosti mozga i sposobnost koncentracije
– deluju smirujuće, a uz to i dalje stimulišu nervni sistem
– povećavaju kolicinu belančevina, povećavajući time i ukupnu sposobnost organizma
-jačaju mišiće i srce – izlučuju vodu iz tela, ispiraju ga, otklanjaju kiseline
– izlučuju otrove iz creva i vezuju masne supstance
– pomažu kod tromosti creva i zatvora
-jačaju imunitet
-jacaju sve sluznice u telu

Tikvice se obično jedu kada su dužine 20 cm. Ali, one se mogu jesti i kada su mnogo manje i pravi su delikates ako se uberu onog dana kada se otvori cvet. Isecite sredinu od osnove cveta i pržite i cvet i sve ostalo ili ubacite u fritezu i pržite. Ako ostavite tikvice da rastu, a nije uvek tako da ih pratite kada su u punom bujanju, plodovi će se pretvoriti u tikve, a to će zaustaviti proizvodnju novih tikvica.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *