suvo groždjeSuvo groždje je odlično za dobro zdravlje jer sadrži mnoge važne vitamine, minerale a ima i malo proteina.Sadrži priličan broj kalorija ali ako se uzme u obzir da nemožemo pojesti mnogo suvog groždja nećemo se mnogo opteretiti kalorijama iz njega.Koristi se i kao lek za čišćenje jetre i kao namirnica za mršavljenje.

Samo određene sorte grožđa se suše, čime se dobija suvo grožđe, koje ima još koncentrovanije bogatstvo hranljivih sastojaka. Suvo grožđe je veoma zdravo i ukusan je izvor prirodnog šećera, povezanog sa biljnim vlaknima, tako da ga možemo uvek koristiti kao zamenu za šećer. Bogato je vitaminima,mineralima, posebno kalcijumom i gvožđem. Prema novijim istraživanjima, suvo grožđe poboljšava vid. Ono takođe sadrži polifenole i fitonutrijente koji imaju snažno antioksidativno delovanje, pa štiti oči od degenerativnih pro-mena, makularne degeneracije i katarakte, ali i sprečava slabljenje vida. Pored toga, suvo grožđe u svom sastavu ima veliku količinu vitamina A, beta-karotena i karo-tenoida, koji takođe igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Oleinska kiselina iz suvog groždja važna je za zdravlje desni i zuba, jer smanjuje mogućnost za upalu desni, karijes i propadanja zuba. I to nije sve: suvo grožđe pomaže apsorpciju vitamina i minerala iz drugih namirnica koje konzumiramo tokom dana čime doprinosi jačanju imunog sistema!

Suvo groždje na 100 gr sadrži 306 kalorija

Čišćenje jetre sa suvim groždjem

Za postupak čišćenja jetre suvim groždjem potrebno je potopiti pola čaše suvog groždja u toplu vodu na 15 minuta.Posle toga suvo groždje dobro oprati pod malazom hladne vode.Čašu od 2dl sa opranim groždjem napunite do vrha prokuvanom vodom koju ste prethodno ostavili da se ohladi do sobne temperature. Ostavite da prenoći.

Sledećeg jutra, na prazan stomak, popijte napitak i pojedite suvo grožđe. Lezite u krevet na 1,5 – 2 sata i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu stomaka.

Ovaj postupak ponavljajte jednom nedeljno. Kurs čišćenja treba da traje mesec dana, i treba ga ponavljati dva puta godišnje.