susene sljive

susene sljiveŠLJIVE SUŠENE SASTAV I KALORIJSKA VREDNOST

Sušene šljive su koncentrovana hrana sa posebnim dijetetskim farmakološkim svojstvima. Sadrže puno biljnih vlakana. Sadržaj šećera je veoma visok (30%), pretežno voćnog šećera — Fruktoze. Masti ima samo u tragovima. Sadrže oko 16 g biljnih vlakana na 100 g plodova koja imaju laksativno dejstvo.

Odličan su izvor vitamina A. 100 g sušenih šljiva daju 1990 I.J. ovog vitamina — oko 40% dnevne potrebe odrasle osobe. Vitamina B grupe takođe ima u znatnim količinama. Od mineralnili materija najviše ima kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Gvožđa čak ima više nego u jetri, ali ovo gvožđe je neorganskog oblika, te ga orgariizam teže koristi.

Sušene šljive kalorije na 100 grama
Kalorije 240
Kalijum 732mg
Ukupno ugljenih hidrata 63.88g
Dijetalna vlakna 7.1g
Šećer 38.13g
Protein 2.18g

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: dobro zatvorena pakovanja — kutije ili kesice, koja štlte proizvod od vazduha, vlage i insekata. Prodaju se u raznim veličinama sušenih plodova, ali krupnoća nema uticaja na ukus i kvalitet uopšte. Šljive bez koštica su vrednije, pogodnije za korišćenje, ali su znatno skuplje.

Izbegavati: otvorena pakovanja i sušene šljive koje nemaju prirodnu boju, kao i one sa znacima oštećenja od insekata i drugim manama. Ne kupovati šljive koje se osećaju na dim, jer se smatra da u dimu može biti kancerogenih materija.

Čuvati ih u nepropusnim zatvorenim sudovima ili originalnim pakovanjima, na sobnoj temperaturi, i tako mogu ostati ispravne do 6 meseci. Povremeno ih treba kontrolisati da se nisu razvili insekti (moljci).
Sušena šljiva sadrži dosta biljnih vlakana koja, u kombinaciji sa magnezijumom i još nekim sastojcima šljive, utiču na ublažavanje konstipacije. Sok od šljiva ima takođe laksativno dejstvo, iako nema biljnih vlakana. Naučnici pretpostavljaju da to dejstvo u najvećoj meri izaziva sastojak — isatin, koji se dovodi u vezu sa drugom prirodnom supstancom — biskodilom. Biskodil je inače aktivna komponenta tableta koje se koriste za lečenje konstipacije uopšte, a posebno za lakše pražnjenje debelog creva.

U ove svrhe treba koristiti kompot od sušenih šljiva ili ih jesti nekuvane, više puta u toku dana. Takođe je oprobani recept: 5—10 sušenih šljiva potopiti u čaši vode da stoje u toku noći, pa ih ujutro, pre doručka, pojesti, a tečnost popiti. Kombinacija 5 sušenih šljiva i 3 sušene smokve, jer takođe veoma efikasna.

U slučajevima odsustva apetita, ako se pojede nekoliko kuvanih sušenih šljiva, apetit se ponovo vraća.

Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, hrana bogata biljnim vlaknima i vitaminom A može pružiti izvesnu zaštitu protiv raka na organima za varenje i na disajnim orgnima.

Šljive i sok od šljiva bogat su izvor kalijuma. Sušene sljive sadrže četiri puta više kalijuma nego pomorandže, a sok od šljive sadrži za 30% više ovog minerala nego sok od pomorandže. Sušene šljive se preporučuju naročito onima koji uzimaju diuretike i izbacuju kalijum putem mokraće.

DIJETE KOJE OGRANICAVAJU KORIŠCENJE
• Dijeta bez šećera
• Dijeta sa malo kalijuma.
• Dijeta protiv nadutosti — nadimanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *