Surutka u prahu dobija se uklanjanjem vode iz sveže surutke. Postoji slatka surutka u prahu (pH 5,6), kisela surutka u prahu (pH 5,1), demineralizovana surutka u prahu i surutka u prahu bez laktoze. Surutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, supa, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizovana i surutka bez laktoze koriste za dečju hranu.

Surutka je tečnost koja nastaje kao sporedni proizvod u proizvodnji sira (koagulaciji kazeina). Od 10 litara mleka dobije se 1 kg sira i 9 litara surutke. Primena surutke u ljudskoj ishrani započinje nakon spoznaje da se radi o izvanrednom izvoru visokovrednih proteina, koji se sastoje od ß-laktoglobulina, laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma. Proteini surutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi.

Vrednost nutrijenata surutke u prahu kratkom roku omogućava regeneraciju nakon napornog vežbanja te uopšteno jačanje imunološkog sistema. Brojne studije pokazale su da ovaj protein poboljšava funkcije jetre oslabljene bolešću, na primer kod hepatitisa, smanjuje nivo stresnog hormona kortizola, ai osnovni je sastojak hrane za odojčad.

surutka u parahu

Nuspojave kod konzumiranja praha surutke nisu zabeležene, a ne preporučuje se jedino osobama koje ne mogu svariti laktozu i bubrežnim bolesnicima kod kojih dodatna količina proteina samo može pogoršati postojeće stanje.

Povezano>>> Surutka u prahu za mršavljenje

Osim kao čisti prah, surutku je moguće nabaviti i obogaćenu različitim ukusima za mešanje u sve popularnijim smoothie, a niskokaloričnost, sposobnost stabilizacije šećera u krvi te jeftinost u odnosu na druge slične preparate čine surutku u prahu najtraženijim dodatkom ishrani. Kako biste iskoristili sve pozitivne strane surutke u prahu, pažnju je potrebno obratiti samo na to da li je reč o pravom prirodnom proizvodu, a ne nekoj lošoj zameni.

Surutku u prahu najčešće koriste sportisti (za povećanje mišićne mase) jer ishrana surutkom osigurava adekvatne aminokiseline neophodne u sintezi proteina mišićnog tkiva, a značajni su i za održavanje dobrog zdravlja i imuniteta. Proteini surutke pružaju osećaj sitosti i tako smanjuju apatit, mogu smanjiti stres i depresiju (podstiču stvaranje serotonina, smanjuju nivo kortizola). Surutka je niskokalorična.

Od vitamina surutka sadrži najviše vitamina rastvorljivih u vodi (B kompleks i vitamin C). Jedan litar surutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.
Surutka je bogata kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, sadrži i natrijum, gvožđe, bakar, cink, kobalt i mangan.

Antioksidativno svojstvo surutke bazirano je na visokom sadržaju i bioiskoristivosti aminokiseline cistein koja pomaže u sintezi glutationa (GSH), moćnog antioksidansa. Surutka u prahu je izvrsno sredstvo za detoksifikaciju organizma – podiže nivoe glutationa u organizmu koji poboljšavaju sistem detoksifikacije i izvrsno je sredstvo protiv slobodnih radikala.

Surutka je bogata enzimima pa time čini jedinstven skup sirovina neophodnih za sintezu enzima u jetri i drugim organima.

Preporučuje se dijabetičarima zbog toga što ima produženo delovanje u pogledu povećanja nivoa glukoze u krvi, a time i potrebe za insulinom. Deluje laksativno, doprinosi bržoj regeneraciji tkiva.

Istraživanja pokazuju da proteini surutke imaju i povoljan učinak u podršci lečenju arteroskleroze, cistične fibroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti itd. Neka istraživanja su ukazala da proteini surutke preventivno deluju na razvoj raka (naročito raka dojke i debelog creva).
Zbog imuno-modulatornog delovanja koristi se u ishrani obolelih od AIDS-a i kod pacijenata pod hemoterapijom.

Sveža surutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobija prilikom proizvodnje tvrdih sireva i kisela surutka koja se dobija prilikom proizvodnje svežeg kravljeg sira. Kisela surutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mlečne masti. Udeo slobodnih aminokiselina je kod kisele surutke oko 10 puta veći nego u mleku.
Zdravstvena bezbednost surutke zavisi o higijenskim uslovima u proizvodnji mleka.
Saznaj više>>> Surutka kao lek za jetru