voce povrce leciBRUSNICA – leči bolest bešike, visok pritisak i bubrege.

GROŽĐE – poznata su lekovita svojstva vina, a pod vinom se ovde podrazumeva neprevreli sok od grožđa (šira, mošt), koji je vrlo zdrav i lekovit. Jedna čaša šire natašte pre doručka čisti krv i naročito je zdravo piće. U lekovite svrhe sprovode se kure od grožđa. Kura traje 4-6 nedelja, dnevno po nekoliko puta (svaki
put treba popiti malo šire) postepeno dok se količina ne popne do jednog litra dnevno. Za vreme kure ne sme se jesti hleb pečen s kvascem.
Belo grožđe najefikasnije je za lečenje bolesne jetre i vodene bolesti.
Crno grožđe vrlo dobro deluje kod trovanja kiselinama. Kod polenske groznice, temperature, astme i plućnih bolesti, nije uputno jesti grožđe.Šira od grožđa oživljava nerve, leci crevne bolesti, kamen u bubregu i bešici. Divlje izrasline se povuku. Sveza šira pomešana sa istom količinom svežeg mleka leči plućne bolesti.

JABUKA – njena lekovitost je vrlo velika pošto sadrži oko 14% ugljenih hidrata i voćnih kiselina. Sadržaj fosfora čini je veoma vrednom za umne napore, jer hrani slezinu, a kroz nju i mozak. Dobra i je za decu i ljude koji su nervozni. Sadrži gvožđe, što je vrlo dobro za malokrvne. Jabuka je jedinstvena hrana za nerve i stvaranje krvi. Rekonvalescenti treba dnevno da pojedu 2-3 tanjirića kuvanih jabuka zaslađenih medom i limunovim sokom: to će im umiriti živce. Ako se jedu pečene jabuke i kuvana pšenica, raž ili ječam, to preporađa i stvara krv, otklanja zatvor i tešku stolicu. Ako se pre spavanja pojede poveća jabuka, dobro sažvakana, prijatno deluje na san, otklanja gorušicu i podstiče varenje.
Vrlo je zdrav i čaj od svežih jabuka.
Vino od jabuka je vrlo zdravo piće, naročito za one koji pate od raznih lišajeva i osipa po telu, lošeg varenja, omaglice, lupanja srca i viška kiseline u želucu. Dnevno se pije 3-4 čaše. Sirove i rendane jabuke leče proliv, a kod zatvora treba jesti pečene jabuke.

KRUŠKE, BRESKVE I KAJSIJE
– podstiču izlučivanje žuči, osvežavaju zidove želuca, krepe jetru i pluća.

KUPINA – leči zapaljenje krajnika, rane u grlu i ždrelu. Staviti kašiku kupinovog lišća u 3 dl ključale vode. Neka stoji 15-20 minuta. Ocediti i piti protiv upale slepog creva pet puta dnevno po šolju.

LIMUN – kada limun potpuno sazri na suncu, pretvori se u organsku salicilnu kiselinu koja uništava šećer u krvi i ostale štetne kiseline, a poznato je sredstvo protiv prehlada i plućnih bolesti. Sok od jednog do dva limuna dnevno, pre ili posle jela, leči bolest jetre, reumu, trovanje prekomernim kiselinama. Sok od jednog limuna sa solju, koliko stane između dva prsta, meša se dok ne postane mlečna masa. To je jako sredstvo za izlučivanje, a deluje i protiv gojaznosti i reume, posebno u proleće. Kod sluzavosti organa za varenje, prehlade, raznih upala, sok od limuna s malo soli deluje izvanredno umirujuće.

ŠLJIVE – utiču na rad creva, odstranjuju crevne parazite i pomažu kod zatvora.

Lekovito je i povrće…

PARADAJZ – leci jetru, bubrege, slezinu i čisti krv.

ROTKVA (crna) – koristi se za ublažavanje bolova i izbacivanje žučnih kamenaca. Protiv kamenaca se uzima dva meseca (svaki dan svež sok ujutro natašte). Prvi dan uzme se čašica, drugi dan dve čašice, treći dan tri, četvrti dan četiri. Nakon toga se vraća – 3, 2 i konačno jedna čašica. Osam dana se pauzira, zatim se nastavi prema potrebi još jedna kura.