sta jesti za veceruPoznato je da organizam sporije vari hranu uveče nego preko dana. To se dešava iz razloga što je naše telo naviklo da preko dana trpi mnogo veće napore i samim tim mora crpeti veću energiju iz namirnica koje unosimo. Budući da je noć vreme odmora (bar u većini slučajeva) naš organizam je naviknut da sporije vari hranu noću jer se tada mnogo manje trošimo.

Iako mnogi misle da uveče ne treba ništa jesti, gladovanje ima jednako loš uticaj na organizam kao i nezdrava hrana. Izbegavanje obroka može poremititi san ali i metabolizam. Ukoliko dođe do poremećaja metabolizma gladovanjem naš organizam će mnogo sporije variti hranu. Nesvarena hrana se taloži u organizmu i dovodi do gojaznosti. Zbog toga je bitno ne izbegavati obroke, čak ni uveče.

ŠTA NE TREBA JESTI ZA VEČERU?

Večera je obrok, kao i doručak i ručak. Iako možda ne toliko bitan kao ostali obroci i večera mora biti izbalansirana i zdrava. Uveče nikako ne treba jesti jaku hranu, odnosno visokokalorične namirnice jer jednostavno nećete uspeti da ih svarite. Namirnice koje takođe treba izbegavati su voće, slatkiši, hleb, grickalice, med, krompir…. Naravno, izbegavajte i alkohol jer je visokokaloričan. Takođe je bitno istaći da šta god da jedete, uveče se ne smete prejedati.

ŠTA TREBA JESTI ZA VEČERU?

Naravno, uveče treba pribegavati hrani koja ne opterećuje vaš želudac, odnosno laganoj i niskokaloričnoj hrani.
-Konzumirajte povrće jer je vrlo bogato vitaminima (vitaminima obiluje i voće ali sadrži visok procenat šećera, što vam svakako ne treba u večernjim satima).
-Mlečni proizvodi, posebno jogurt su uvek dobar izbor za večeru. Mlečni proizvodi u većoj količini mogu dovesti do nadutosti i bolova u stomaku, što sigurno ne želite pred spavanje zato odmerite svoju idealnu količinu i ne preterujte.
-Nemasni sir slobodno možete uvrstiti u vašu ishranu u večernjim satima. Možete ga konzumirati sa integralnim hlebom, kao i sa kukuruznim ili hlebom od heljde ali nikako sa običnim, belim hlebom.
-Takođe slobodno možete uživati i u drugim proizvodima na bazi žitarica i kombinovati ih sa drugim zdravim proizvodima.
-Mesne proizvode smete jesti ali u manjim količinama. Takođe se trudite da to budu nemasni proizvodi ili proizvodi sa malo masti. Dajte prednost ribi i piletini.