sta jesti pre spavanjaToliko različitih stvari može da nam poremeti san. Najmanje nam treba da i večera bude protiv noćn odmora. Jer, ono što jedemo uveče i pre spavanja može direktno da utiče na naše slatke snove…

Verovatno vas uveče najviše hvata glad, pa ste skloni da napravite velike greške u ishrani uperene direktno protiv vitke linije, ali i dobrog sna. Naime, nije svaka hrana pogodna za obrok pre spavanja. Večernji zalogaji bi trebalo da budu niskokalorični i nešto sporije svarljivi, jer ipak sledećih nekoliko sati nećete ustajati iz kreveta i jesti. Tokom sna telo ne koristi toliko energije kao kad je budno, pa iz tog razloga višak hrane “pakuje” u masne naslage. Ako pre odlaska u krevet pojedete nešto bogato kalorijama vaš pojas oko struka će se samo širiti. Najviše od svega izbegavajte šećer jer se brzo vari, lako prelaze u salo i čak vas može i držati budnim. Najbolje je pojesti nešto bogato vlaknima, što će usporiti varenje. Posegnite za povrćem ili celovitim žitaricama. I proteini su takođe preporučljivi za dobar san, oni služe za obnavljanje tkiva tokom odmora.

Hrana koja podstiče san
Bademi
Bademi su pobednici! Oni sadrže magnezijum koji podstiče dobar san i opušta mišiće. Snabdeće vas proteinima koji mogu da pomognu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate. Pokušajte da za svoj poslednji obrok pojedete šaku badema, kako bi se vaše telo opustilo.

Čaj
Izbegavanje kofeina u večernjim satima je ključ, ali neki čajevi bez kofeina mogu da vam pomognu da zaspite. Čaj od kamilice je vrlo koristan, a zeleni čaj je takođe dobar izbor. On sadrži tanin, koji pomaže da postanete pospani. Samo budite sigurni da je zeleni čaj bez kofeina, ukoliko ga pijete uveče. Stručnjaci preporučuju šolju čaja pre spavanja.

Miso supa
Ne morate da idete u japanski restoran na večeru, ali možete da pripremite instant miso supu kod kuće kada imate problema sa spavanjem. Evo zašto: miso sadrži aminokiseline koje mogu da podstaknu proizvodnju melatonina, prirodnog hormona koji pomaže da lakše utonemo u san. Takođe, topli napici, supe i čajevi, olakšaće simptome ako ste prehlađeni i pomoći da bolje spavate.

Banana
Ne možete da zaspite? Pojedite bananu pre odlaska u krevet. Banane su odličan izvor magnezijuma i kalijuma, koji pomažu da se opustite. One takođe sadrže triptofan, koji se pretvara u serotonin i melatonin u mozgu, a to su ključni hormoni za smirivanje. Probajte!

Mlečni proizvodi
Jogurt, mleko i sir ne sadrže triptofan, ali takođe imaju iznenađujuća svojstva kad je reč o spavanju. Kalcijum je efikasan u smanjenju stresa i stabilizaciji nervnih vlakana, uključujući i ona u mozgu. To znači da jogurt pre spavanja pomaže i da prestanete da brinete o poslu i tako lakše utonete u san.

Ovsena kaša
Ako volite da je jedete za doručak, ovsena kaše može vam pomoći i da se bolje odmorite. Ovsena kaša je topla, mekana, umirujuća, jednostavna za pripremu, jeftina i hranljiva. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, fosforom, silicijumom i kalijumom, ali pripazite na količinu šećera. Previše šećera pre spavanja može da ima antiumirujući učinak. Umesto toga, razmislite o dodavanju voća, recimo banane.

Tvrdo kuvana jaja
Ako imate problema sa spavanjem, to je možda zato što ne jedete proteine, već jednostavne ugljene hidrate bogate šećerom, poput kolača i slatkiša. Problem s jednostavnim ugljenim hidratima je u tome što mogu da dovedu do pada šećera u krvi dok spavate, odnosno do buđenja u 2 ili 3 ujutro. Jedite jaja, sir, orašaste plodove i ostale namirnice bogate proteinima, tako da možete da zaspite.

Trešnje
Čaša soka od trešanja može da bude efikasan način za brži put u carstvo snova. Trešnje podstiču stvaranje melatonina, koji pomaže u borbi protiv nesanice. Stručnjaci kažu da čaša soka od trešanja, odnosno sveže, smrznute ili sušene trešnje pre spavanja neće škoditi.
Nema potrebe da se osećate krivim zbog male činije žitarica pre spavanja,pogotovo ako sadrže malo šećera i celovita zrna. Složenim ugljenim hidratima bogate namirnice povećavaju dostupnost triptofana u krvotoku, a time i san čine boljim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *