devojka-jede-u-restoranu

Ukoliko planirate da otvorite restoran zdrave kuhinje, tajna uspešnog poslovanja sa sobom donosi pregršt pitanja. Gde početi, koliko će koštati, kako izgraditi ime i kvalitet, a kako privući mušterije.

Od izgleda, kako zaposlenih tako i celog lokala, preko dekoracija i boje zidova sve do osmišljavanja originalnog jelovnika praćeno je izazovima koje donose brigu svim potencijalnim vlasnicima.

U daljem tekstu smo pripremili savete i predloge koji bi trebalo da olakšaju početne korake svima koji su se odlučili na ovu avanturu a žele da efikasno i uspešno vode svoj restoran.

Kreirajte imidž budućeg lokala

Kada se radi o imidžu restorana jako je bitan prvi utisak. Imajte u vidu da na njega utiče izgled vašeg restorana, vaših zaposlenih i njihovih uniformi. Ne zaboravite da krojevi dizajnirani za rad u ugostiteljskim objektima mnogo govore o načinu poslovanja. 

Osim što treba da donosu estetski kvalitet, vaši zaposleni treba da osećaju udobnost kao i lagodnost, što povećava efikasnost pri obavljanju posla. Opšti utisak prvo počinje od njih. Zato se potrudite da uniforme vaših konobara odaju utisak profesionalnosti i ujedno promovišu zdrave navike a to je upravo ta dobitna kombinacija.

Imidž restorana se, pored ukusne hrane, gradi kvalitetnim dizajnom enterijera. Dizajn enterijera igra veliku ulogu u samom doživljaju hrane. Boja, rasveta, raspored, nameštaj, dekoracija, pribor za jelo, pa čak i zvuk. Sve navedeno stvara jednistvenu atmosferu koja će privući vaše goste i izdvojiti vas iz mase. 

Prvo što treba da uradite jeste da definišete koncept vašeg restorana. Ono treba biti sinonim za jedinstveno. Dakle, originalno i autentično tako da se razlikuje od konkurencije. 

Imajući u vidu da se radi o ugostiteljskom objektu koji promoviše zdrave navike, koncept enterijera treba da bude kreativno zamišljen. Sam dizajn mora biti inovativan, maštovit pa pomalo i neobičan. Nameštaj da donosi udobnost, boje vizuelnu prijatnost, raspored slobodu a dekoracija estetski plus.

Odredite ciljnu grupu i budžet kojim ćete raspolagati

Znamo da ne možemo svima udovoljiti, te je bitno da odredite svoju ciljanu grupu i budžet kojim raspolažete. Angažujte stručan tim dizajnera koji će vas bolje uputiti i dati predloge i savete o kojima ćete zajedno diskutovati. Obiđite restorane koji se bave sličnim konceptom, konsultujte se sa ugostiteljima koje će sa vama podeliti iskustvo.

Da li ćete stvoriti baštu sa vinovom lozom odakle će gosti čupkati grožđe, zasaditi drvo unutar restorana ili dodati zeleni krov sve je na vama, vašem materijalnom pristupu i mašti. Svakako to zahteva detaljno informisanje pre nego što krenete u realizaciju.

Cilj vam je da stvorite zanimljiv enterijer tako da pruži sasvim novi doživljaj, što će navesti goste da se mislima vraćaju, pre nego što opet zakorače u vaš restoran.

Odaberite zdrave namirnice – iz lokalnih bašta pravo na restoransku trpezu

Jedan od ključnih stvari u ovakvom izazovu jeste hrana. Zdrava ishrana je jedna od najvažnijih faktora koji utiču na poboljšanje kvaliteta života. 

Kada bi smo recitovali abecedu shvatili bi da su nam prvih pet slova neophodni za zdrav razvoj i održavanje imuniteta. Sve te vitamine ne možemo pronaći samo u jednoj namirnici. Zato postoji raznovrsnost i kombinacije svih tih vitamina koji će vašim gostima pružiti ukus koji ostaje urezan u nepcima.

Kako bi to ostvarili potrebne su vam sveže namirnice. Njih možete naći kod lokalnih uzgajivača koji će pružiti sigurnost, garanciju na kvalitet i zadovoljstvo. Postoji nešto što i vi lično možete održavati a to je uzgajanje klica. Ne oduzimaju ni previše vremena niti su materijalno zahtevne a njihova upotreba u pripremi jela može doprineti popularnosti vašeg restorana.

Kreirajte nesvakidašnje zdrave recepte

Ovaj deo posvećen je mašti i slobodnom izražavanju u kuhinji. Provedite vreme u kuhinji igrajući se i eksperimentišući sa ukusima i bojama. Napravite kombinaciju slatko – slano, kiselo – ljuto, kiselo – slatko, odnosno angažujte kuvare koji će upravo ovo uraditi za vaš restoran. 

Primera radi, uzmite testeninu od raženog brašna i spojite je sa pečurkama, malo biljnog kačkavalja i notom izrendanog đumbira. Izmešajte zelenu salatu i brokoli sa malo limunovog soka i rendane šargarepe. Napravite šejk od cvekle i dodajte mu nar.

Kao što vidite, opcija je pregršt. Predstavite koncept svoje kuhinje koji će stalno da se unapređuje, time održavajući kvalitet hrane. Stvorite recepte sa jedinstvenim ukusima i neka to bude vaša prednost koja će vas izdvojiti od konkurencije.

Stvorite ponudu koju vaši gosti neće moći da odbiju.

Zdrava obroci van kuće – pružite vašim gostima najbolje 

Živimo u modenom dobu koje karakteriše brzina. U toj brzini mnogo ljudi nema vremena da sebi pruži barem jedan zdrav obrok dnevno. Tako se često odaje nezdravoj navici – lancima brze hrane.

Kad već nisu u situaciji da sebi spreme zdrav obrok, neka im bude olakšanje što postoje restorani koji će to učiniti za njih. Kad se već razmišljaju da, posle posla, izađu na piće sa društvom, zašto ne bi seli u vaš restorančić i pružili sebi ukusan i zdrav obrok.

Trudite se da svojim gostima posvetite pažnju, da im pomognete u odabiru, da im pružite rapsodiju ukusa zdravog obroka u svako doba dana. Čak i ako je u pitanju kratka užina.

Prijatna atmosfera i ambijent, ljubazno osoblje, raznovrsna zdrava ponuda je samo početak koji će vas dovesti do uspeha koji željno iščekujete. Ne ustručavajte se da pređete sa ideje na delo jer lepša i zdravija rutina, poput ove,  počinje od vas.