jela od malina

Maline su moje omiljeno voće. Dok sam odrastala moji roditelji su imali veliki zasad malina, pa smo uvek imali sveže i zamrznute maline, a kuća je uvek mirisala na poslastice od malina. Ta ljubav prema malinama ostala je jaka do dana današnjeg. Zato danas volim da pravim šejk od malina i višanja, koji je omiljeno osveženje mojih ukućana.

Njihovo benefiti su brojni, ali nešto što sam nedavno pročitala o njima je fascinantno. Naime, pročitala sam da maline mogu pomoći onima koji pokušavaju da izgube kilograme. Iako je istraživanje u ranoj fazi, naučnici su sigurni da se metabolizam masti ubrzava pomoću fitonutrijenata koji se nalaze u malinama. Uz ovo, maline su pune antioksidanasa, pomažu u borbi protiv zapaljenskih procesa a čak  i u borbi protiv nekih vrsta karcinoma. Pune su vitamina C, mangana, vlakana, bakra, vitamina K. Ulje koje se dobija iz malina, ima u sebi zaštitni faktor. Mislim da je do sada jasno koliko su mnogobrojne koristi koje možete imati od konzumiranja ovog voća.jela od malina

Pošto su jako osetljive i lako kvarljive, kupujte ih dan – dva pre nego što ćete ih koristiti. Uvek birajte plodove koji su zreli, jarke boje i čvrsti na dodir. Čuvajte ih u frižideru 2 – 3 dana, ali ako bi da ih čuvate nešto duže, najbolje je da ih zamrznete. Pre zamrzavanja, operite ih pod mlazom vode, bez previše pipanja i gnječenja, zatim ih osušite lagano tapkanjem ubrusom ili ih ostavite na neki poslužavnik da se ocede na sobnoj temperaturi, dalje od izvora sunčeve svetlosti. Kada budu suve, poređajte ih na neki poslužavnik, isključivo u jednom sloju, i stavite ih da se zamrznu. Kada budu smrznute, prespite ih u neku plastičnu kutiju koju ćete zatvoriti poklopcem a one će ostati sveže i odvojene, za laksu upotrebu.

A sada, evo recepta za jedan od mojih omiljenh šejkova sa ovim fenomenalnim voćem – šejk od malina i višanja.

Sastojci:

  • 2 šolje zamrznutih malina, ostavite 5 -6 malina sa strane, za ukrašavanje
  • 1 šolja zamrznutih višanja
  • 2 banane
  • 1 kašičica kokosovig ulja
  • čia – puding: potopite 3 – 4 kašike čia semena u vodu ili obrano mleko, dobro promešajte da se ne slepi i ostavite preko noći da se natope. Ujutru ćete imati ovaj fenomenalni puding. seme možete potopiti u kokosovo, bademovo ili neko drugo mleko ili napitak po svom ukusu.

Od ove količine sastojaka, dobićete dva šejka od malina i višanja.

Način pripreme:

  • Stavite maline, višnje i banane i blender, dodajte kokosovo ulje i malo vode, otprilike pola soljice, pa miksajte dok ne dobijete glatku ali gustu masu, otprilike sličnu smrznutom jogurtu.
  • Ovaj šejk serviram u tri sloja, ali vi možete i to izmeniti – izmeniće se samo izgled porcije. Ja prvo sipam moju pink mešavinu, drugi sloj mi je čia puding na koji stavim par zamrznutih malina, a treći sloj je ponovo mešavina malina i višanja.
  • Za dekoraciju koristim kokosove mrvice i nar.