Fleur de Sel – morska so, se formira kao tanak, delikatan sloj na površini morske vode koja isparava.

Fleur de Sel  (morska so) se prikuplja od davnina, a tradicionalno se koristila kao melem. Naziv potiče od obrazaca kristala u slanoj površini koji izgledaju kao cvetovi.  Jedan metod prikupljanja morske soli je da se morska voda skrene u bazene gde isparava, ostvaljajući so iza sebe. Kada voda isparava, većina soli ostaje na dnu, ali deo kristala soli ostaje na površini, formirajući koru napravljenu od složenih piramidalnih kristala –  i ova formacija soli se naziva “Fleur de Sel”.

Delikatnost ovih kristala zahteva da se beru ručno, a koriste se tradicionalna sredstva za skupljanje. U Francuskoj, radnici koji sakupljaju Fleur de Sel koriste drvene grabulje, dok se u Portugalu koristi sito. Tradicionalno su Fleur de seul skupljale žene, jer se smatralo da ovako delikatan sastojak mogu da skupljaju samo pripadnice “delikatnijeg” pola.

Fleur de Sel se skuplja kada su sunčani i suvi dani, a zbog prirodnog načina formiranja proizvode se male količine. U mestu Guerande, u Francuskoj, svaka slatina proizvodi samo oko dva kilograma dnevno. Zbog toga i zbog načina sakupljanja, Fleur de Sel je jedna od najskupljih soli na tržištu.

Ova morksa so ima mnogo veću količinu vlage od obične soli, tako da se kristali drže zajedno u obliku pahuljice. Takođe, pošto je nerafinisana, Fleur de seul pored natrijum hlorida ima i drugih minerala, kao što kalcijum, magnezijum hlorida koji joj daju složeniji ukus. Ove komponente čine Fleur de Sel ukus čak slanijim od soli, i daju joj ukus koji se opisuje kao “ukus mora”. Trag minerala zavisi od lokacije na kojoj se bere, tako da ukus varira u zavisnosti od porekla.

Fleur de Sel je retko čista bela kuhinjska so, često je bledo sive boje, a ponekada ima i nežno roze nijanse od prisustva roze mikroalgi koje se nalaze u slanim močvarama. Samo oko 5% soli se koristi za kuvanje, a češće se koristi samo za dodavanje arome hrani. Ne koristi se u toku kuvanja, već se dodaje neposredno pre posluživanja, kao ukras, ili da dodatno istakne ukus jaja, ribe, mesa, povrća, čokolade i karamele.