U Beogradu već godinu dana postoji radnja u kojoj se prodaje Bubble Tea, napitak koji je stekao popularnost na Tajvanu a zatim osvojio ceo svet.

Kako smo uspeli da propustimo postojanje ove radnje koja služi “Bubble tea” već godinu dana, nije nam jasno!?! Lokacija je u samom centru, ali ipak dovoljno sklonjena sa ulice da ako ne znate šta tražite – verovatno je nećete naći. Naš savet je da pratite zvuk veselog mućkanja Bubble napitka – i da se popnete uz par stepenika u tržnom centru Fontana u bulevaru Aleksandra Karađorđevića.

Bubble tea je nastao u Tajvanu osamdesetih godina. Pretpostavka je da je jedna prodavačica čaja poželela da bude inovativna i da u čaj doda različite voćne ukuse. Kako bi se ukusi lepo izmešali sa čajem, čašu je trebalo promućkati i tako su nastali balončići (bubble) i sam naziv ovog popularnog napitka. Početkom osamdesetih u Tajvanu su se pojavile i perle od tapioke, koje su počele da se dodaju u piće. Zbog njihovog okruglo oblika, naziv Bubble tea je još više dobio smisao.

Bubble napitak je uglavnom hladan, osvežavajući i sladak sa dodatkom tapioka perlica koje se nalaze na dnu čaše. Nekada se piće pravi sa svežim voćem, dodatkom sirupa različitih ukusa i zaslađivača. Tapioka perlice su crne boje, a pored klasičnih tapioka, perlice mogu biti napravljene i sa drugim ukusima – uglavnom voća, a od vrste voća zavisi i boja perlica. Konzistencija tapioka perlica je želasta, skoro kao gumena bombona ali mekša. Veličine su manjeg klikera, i zato se čaj pije sa širom slamkom kroz koju mogu da prođu kuglice. Kuglice su poznate i pod nazivom “boba” – pa se i sam čaj naziva u nekim delovima sveta “Boba tea”.

Originalni Bubble tea se sastoji od mešavine crnog čaja, mleka i tapioka perlica sa dodatkom sirupa ili meda. Danas postoji toliko kombinacija, da ih je nemoguće sve nabrojati – osnova može biti crni čaj, crni čaj sa mlekom i zeleni čaj, voćni sirupi, ukusi u prahu i kuglice različitih ukusa, kao i sveže voće.

Finalna mešavina se stavlja u mašinu za mućkanje, kada nastaju balončići a zatim se čaša prekriva celofanom, kroz koji se probada slamčica.

Pored toga što je proces same pripreme veoma zanimljiv, Bubble tea je napitak koji vam dozvoljava da se igrate ukusima i kombinacijama i da svaki put otkrijete neke nove mogućnosti za ispijanje čaja – jer osnova je upravo to čaj, samo mnogo zabavniji.