sremuša biljka tinkturaSremuš, poznat i kao divlji beli luk, po nekim lekovitim osobinama nadmašuje pitomi luk jer sadrži mnogo veću količinu adenozina, supstance koja reguliše krvni pritisak i tahikardiju…

Sremuš je jedna od najstariji lekovitih biljaka poznatih Čoveku a za njegove isceliteljske moći Evropljani znaju vekovima i pre svega su ga koristili za čišćenje krvi. Poznat je i kao medveđi luk jer se veruje da me-dvedi, kada se probude iz zimskog sna, prvo pojedu ovo samoniklo bilje, da pročiste organizam i povrate snagu. Zovu ga i divlji beli luk.

Inače, sremuš potiče iz zapadne i centralne Evrope. Iako su za njega nekad znali samo poznavaoci samoniklog bilja danas gotovo da nema kuvara koji u specijalitetima ne koristi sremuš. Lekoviti delovi biljke sremuš su mladi listovi koji se beru u aprilu i maju,kao i podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

Sremuš sadrži visoke koncentracije ajoena, gvožđa, ACE-inhibitora, sumpora i adenozina (ključna supstanca u regulisanju hipertenzije i tahikardije).

– Zbog posebnih sumpornih sastojaka sremuš blagotvorno deluje na cirkualciju i smanjenje masti u organizmu što može preventivno da deluje protiv srčanog udara.

– Ubraja se u antioksidanse, snižava pritisak i nivo holesterola u krvi, a sok deluje antiseptički.

– Lišće sadrži najviše aktivnih sastojaka.

– Alicin (sastojak na bazi sumpora) je jedan od glavnih sastojaka sremuša što mu daje specifičan miris.

– U našem narodu postoji veoro-vanje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš.

– Lišće ove biljke uništava crevne parazite, sprečava infekcijske upale sluzokože creva, podiže imunitet i pospešuje rad želuca i creva.

Sremuš otkanja nesanicu i ne-svesticu.

Ekstrakt sremuša se koristi da ublaži tegobe koje prate astmu i bronhitis.

– Oni sa osetljivim želucem, čirem ili gastritisom mogu da jedu lukovice sremuša koje se pre toga potope 2-3 sata u toplo mleko.

Sremuš kapi čiste krvne sudove

– Očistite i operite oko 250 g lukovica sremuša a u širu teglu sipajte 3-4 prsta komove rakije od 40% i ubacujte jednu po jednu lukovicu i gnječite drvenom varjačom. Dobijenu kašu prelijte u flašu tamnog stakla, dodajte ostatak rakije (ukupno oko 1 litar), čuvajte na sobnoj temperaturi i povremeno protresite i promešajte drvenim štapićem. Posle 14 dana sadržaj procedite kroz gazu, čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj flaši.
Svakog jutra i večeri uzimajte po kašičicu (ili 10-20 kapi) sa 1/2 čaše hladnog mleka ili jogurta.

NAPOMENA! Ova tinktura snižava i povišen krvni pritisak.

Sremuš može da se stavlja u prelive, sendviče, salate, supe ili u krompir pire.

Svi delovi ove biljke su jestivi a smatra se da sremuš blagotvornije deluje na zdravlje od belog luka.

Sremuš ne bi trebalo da se ku-va ili bari. Najbolje je da se jede svež.

Salata od mladih listova je puna vitamina ali se ne preporučuju stariji listovi jer su suviše ljuti.

OPREZ

Poslednjih godina prijavljeno je nekoliko slučajeva trovanja ali su neuki, umesto ove biljke, brali slične listove otrovnog đurđevka i mrazovca.

RECEPTI

Prolećna salata

– 1 kg krompira
– 1 veza sremuša
– 1 vezica vlasca
– nekoliko strukova rukole
– 1 limun
– maslinovo ulje
– biber, so

Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite dok je topao i isecite na kolutove. Dodajte seckani sremuš, rukolu i vlasac, posolite, pobiberite, pa pospite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Testenina

– 500 g integralne testenine
– 80 g sremuša
– 80 g lešnika
– 1,5 dl maslinovog ulja
– 40 g parmezana
– biber, so

Testeninu skuvajte, sremuš iseckajte a lešnike prepecite u tiganju bez ulja. U blender stavite sremuš, lešnike i malo maslinovog ulja. Usitnite, pa dodajte ostatak maslinovog ulja i parmezan (ili dimljeni tofu). Dobro umutite, posolite, pobiberite i ovom masom prelijte kuvanu testeninu.