spanac kalorije

spanac lekovitaLekovita svojstva spanaća
-Sniženje nivoa holesterola u krvi.
-Umanjenje opasnosti od. bolesti raka.
-Protiv malokrvnosti i za poboljšanje rada organa za varenje.
-Protiv zatvora (opstipacije).

K o l i k o ?
Prema nekim naučnicima, ako se jede samo činija spanaća dnevno, umanjuje se rizik od raka, naročito od raka pluća, skoro za polovinu. Ako se češće jede bareni spanać sa malo maslinovog ulja i ukuvanog pirinča, limunovog soka i sveže rendane rotkve, leči se malokrvnost i takođe smanjuje rizik od raka.
U drevnoj narodnoj medicini spanać je poznat kao »kralj povrća« i naročito je efikasan za lečenje malokrvnosti, srčanih uznemirenja, smetnji na bubrezima, oboljenja želuca i kod svih stanja umanjene vitalnosti i opšte slabosti.

Lekovita svojstva spanaća
Novija naučna istraživanja pokazala su da je spanać mogući zaštitnik organizma od raka. Značajan je naročito za bivše pušače, jer je utvrđeno da i oni manje oboljevaju raka pluća, ako jedu spanać. Ustanovljeno je da su, u krajevima gde se jede i dosta spanaća, retka oboljenja od raka, a naročito od raka debelog creva, stomaka, grkljana i pluća. Naučno je potvrđeno da osobe koje jedu malo tamnozelenog povrća sa karotinom, među koje spada i spanać, dvostruko više oboljevaju od raka.

Dr R. Shakelle sa Teksas univerziteta utvrdio je da povrće sa karotinom pomaže spasavanju pušača i da oni koji jedu malo hrane bogate karotinom, kao što su spanać, mrkva i dr., 8 puta više oboljevaju od raka, koji inače hara među pušačima. Osobe koje imaju najviši nivo beta-karotina u krvi najređe oboljevaju od raka pluća. Bivši pušači, korišćenjem spanaća u ishrani, mogu da neutrališu neka oštećenja ćelija u plućima, koja često dovode do pojave raka.

Prema drugim naučnicima, spanać je moćno sredstvo za sprečavanje pojave raka pluća zbog koncentracije karotina, a naročito beta-karotina u njemu. Prema analizama sastava namimica, vršenih u USDA (Departman ,za poljoprivredu SAD), 100 g spanaća ima 36 mg karotinoida, dok ista količina mrkve ima svega 15 mg. Naročiti značaj ima beta-karotin, koji se smatra osvedočenim protivnikom raka. Kombinacija hlorofila i karotina u spanaću čini spanać značajnom antikancerogenom namirnicom. Italijanski naučnici su nedavnp utvrdili da je spanać veoma efikasan u sprečavanju formiranja najjačih kancerogena — nitrozamina. Od 5 namirnica koje su ispitivane (mrkva, spanać, salata, karfiol i jagoda), spanać ima najviše izraženu antikancerogenu moć.

Japanski naučnici su ustanovili da spanać takođe utiče na sniženje nivoa holesteola u krvi i na taj način indirektno utiče na održavanje srca i krvnih sudova u dobrom zdravlju

NEKA NEPOŽELJNA SVOJSTVA SPANAĆA
Spanać, kao i celer, plavi patlidžan i repa, sadrži dosta nitrata, koji se u stomaku pretvaraju u nitrate i koji sa amino kiselinama iz belančevina formiraju nitrozamin — materiju na koju se sumnja da je kancerogena. Ako se kuvani spanač ostavi da stoji na sobnoj temperaturi, enzimi ubrzavaju pretvaranje nitrata u nitrite. Ovakav spanać može biti opasan, naročito za decu. Poznati su slučajevi »trovanje spanaćem« među decom koja su jela kuvani spanać, koji je duže stajao na sobnoj temperaturi. Preporučuje se, zato, pripremanje one količine spanaća koja se može pojesti istog dana ili, bolje, u jednom obroku, i da se svakako čuva u frižideru, a što kraće vreme.

DIJETE KOJE OGRANIĆAVAJU KORIŠĆENJE
• Dijeta sa malo kalcijuma i dijeta sa malo oksalata (za osobe koje imaju problema sa stvaranjem kamena u bubrezima od kalcijum-oksalata, kojima spanać obiluje).
• Dijeta sa malo soli.
• Dijeta bez šećera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *