spanac kalorije

spanac kalorijeNi u jednoj namirnici nema toliko magnezijuma kao u spanaću, a na prste jedne ruke mogu da se nabroje one sa većim sadržajem gvožđa. Spanać ima i mikroelemente kao što su mangan, cink, fluor i jod. Ova biljka je bogata i C vitaminom (u svežem 28 mg u 100 g), kao i provitaminom A koji utiče na rast, tako da se preporučuje deci. Značajan je i kao izvor folne kiseline, važne tokom trudnoće, jer sprečava prerani porođaj, kao i pojavu “zečje usne” kod beba.

Spanać zaista ima magične moći

Sećamo se svi popularnog crtanog filma Popaj, u kom glavni lik postaje vrlo snažan pošto pojede spanać. Ta činjenica zapravo nije toliko daleko od realne situacije. Spanać je vrsta povrća koja sadrži velike količine vitamina C, vitamina K, vitamina B1, B6, vitamina A koji našem organizmu daju snagu i energiju.

Hranjive materije u spanaću su odlično izbalansirane

Spanać je biljka koja se prilično lagano gaji i koja se u bačti može naći u svakom periodu godine. U samo 200g svežeg spanaća ima preko 1000% (u odnosu na dnevne potrebe) vitamina K, 300% vitamina A, 80% mangana, 35% magnezijuma, 30% gvožđa, 25% vitamina B2, 30% vitamina C, 25% vitamina B6, 20% triptofana, 20% vitamina E, 20% dijetarnih vlakana.

Antioksidanti iz snapaća čuvaju naše oči

U spanaću se nalaze dva vrlo bitna keratonoida, lutein i zeksantin, dva antioksidansa koja se nalaze čak i unutar našeg oka. Istraživanja su pokazala da se redovnim unosom spanaća možemo podići nivo luteina u krvi. Zbog ovoga spanać predstavlja savršenu namirnicu u rpevenciji degenerativnih oboljenja oka, prvenstveno makularne degeneracije.

Antikancerogena svojstva spanaća

Spanać je zbog visokog sadržaja vitamina C, K i A veoma jak antioksidans. Spanać sadrži fitonutrijente za koje se zna da imaju protivupalno dejstvo i da imaju antikancerogena svojstva. Vitamin K štiti nače kosti i daje im snagu i čvrstinu. Odličan je izvor vitamina E i gvožđa koji poboljšavaju krvnu sliku.

Mala količina kalorija čini spanać savrčenom namirnicom

Kao jedna od namirnica bogatih vitaminom C koja se preporučuje svima koji imaju problema sa krvnom slikom je svakako spanać. Spanać sadrži bakar, fosfor, cink, vitamin B3, omega 3 masne kiseline, selen i proteine, naravno veće količine u svežem obliku nego u termični obrađenom. A u 200g spanaća ima samo 41 kalorija. Ovo je dovoljno da spanać uvrstimo u svoj jelovnik kao nezamenjivu namirnicu koja je puna vitamina i minerala.