sorbitolSorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrednost mu je za 1/3 manja. Prijatnog je ukusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i mogu ga koristiti osobe obolele od dijabetesa.

Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji prerađene hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih. Sorbitol je veoma stabilan i hemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature, pa je pogodan za kuvanje, pečenje…

Sorbitol se sporo apsorbuje, tako da su porast glukoze u krvi i insulinska reakcija vezana za konzumiranje glukoze znatno usporeni. Kalorijska vrednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu sa zahtevima koji se postavljaju kod kontrole telesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera, ali samo u malim količinama.

Hrana zaslađena sorbitolom može sadržati sastojke koji doprinose povećanju kalorijske vrednosti proizvoda, te na to treba obratiti pažnju kod planiranja obroka.
Dozvoljena dnevna doza sorbitola kreće se od 30-50 g. Veće doze mogu uzrokovati nakupljanje sorbitola u ćelijama očiju i živaca, a kao posledica toga može se razviti dijabetičarska retinopatija i neuropatija. Kod nekih osoba se javlja preosetljivost na sorbitol, što se manifestuje u vidu dijareje i iritabilnog kolona. Ako nikad ranije niste koristli sorbitol, krenite sa malim dozama, kako biste proverili da li vam smeta.

Savet: Pre kupovine nekih primamljivih slatkiša pročitajte sastav na proizvodu koji je obično ispisan jako sitnim slovima, pa je često potrebna lupa – povećalo da bi se tekst mogao pročitati.