sok od cvekle

Ukratko rečeno, poslednjih decenija svi se slažu da sok od cvekle ima vrlo povoljan uticaj na promet materija, i oni lekari koji izvesne prirodne metode lečenja veoma cene, često propisuju sok od cvekle kao pravi lek.sok od cvekle

Cvekla kao nijedno drugo povrće sadrži moćne supstance koje mogu smanjiti ili izlečiti malokrvnost (anemiju) ,krvni pritisak, podstiču protok žuči, ublažiti poremećaje varenja,ublažiti srčane bolesti,ponoći u snižavanju holesterola, i sprečiti rak.

Teško je pobrojati sva korisna dejstva cvekle i soka od cvekle koja su potvrdjena mnogobrojnim naučnim studijama.Ali i pored toga što je cvekla jeftina i svima dostupna jako malo se koristi.Ljudi radije daju gomile novca za razne egzotične voćke i biljke koje su moćni antioksidansi dok im cvekla izgleda sasvim obično.Ovo nije ni čudno jer u današnje vreme reklama prodaje proizvod a niko nema interesa da reklamira jeftinu cveklu.

Sama biljka cvekla ne iziskuje neku posebnu negu pa je svako ko ima baštu može gajiti i tako tokom cele godine imati sigurno organske plodove.
Ako niste oduševljeni ukusom soka od cvekle možete ga malo promeniti mešanjem soka od cvekle sa nekim kao što je sok od ananasa i jabuke. Takođe možete mešati sok od cvekle sa sokom od grožđa ili sokom od povrća.

SOK OD CVEKLE RECEPT
1 sirova cvekla, oljuštena i iseckana na sitne komade
1 ili 2 limuna
med po ukusu

Iseckanu cveklu na komade veličine kockica šećera staviti u blender
Nalijte vodu,ali ne do vrha jer će se prilikom blendanja pojaviti veći sloj pene.
Dobro izmiksajte kako bi ste iscedili sve korisne materije
Procedite u drugi sud
Dodajte med po želji i imate vrlo zdrav napitak.

Ako sok od cvekle kuvate, neće biti ni približno zdrav i lekovit kao kada je napravljen od sveže cvekle.

Zanimljivo prilog o cvekli je da je to jedno od onih povrća koja imaju najviši sadržaj šećera. Međutim, sadržaj kalorija po šoljici cvekle je oko 50 kalorija samo.

Sokom od cvekle može se održati dobro zdravlje i na taj način preduprediti oboljenje od raka.Uz pomoć cvekle odbrambene snage organizma postaju nadmoćne i sprečavaju razvoj tumora. Dovoljno je ako dnevno popijemo čašu do dve ovog soka. Čak se ne mora uvek spremati svež sok, pošto i sok koji je neko vreme odstojao u dobroj meri zadržava svoje izvrsno dejstvo. Ovaj sok se može pomešati sa sokom od limuna, sa sodom ili mineralnom vodom pa mu se može lako popraviti ukus dodavanjem najrazličitijih napitaka.

Sok od cvekle može se piti da bi se ugasila žeđ, a takođe i kao zamena za jedan obrok. Kada popijemo čašu ovog soka pomešanu sa nekpm napitkom, postoji specifičan osećaj sitosti, tako da ovaj sok može da posluži, naročito gojaznim, kao napitak za mršavljenje. Osobe koje boluju od šećerne bolesti, one koje pate od želuca i žuči, mogu bez opasnosti da piju veće količine ovog soka, jer zbog viška bazičnih materija skoro nikada ne dolazi do negativnog delovanja na sluzokožu želuca i creva.
POGLEDAJ >>>>> Cvekla za zdravlje
Cvekla kalorije vitamini

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *