Brusnica ima plod crvene boje veličine maslina i poznata je naročito po svom blagotvornom dejstvu na zdravlje, kao i po svestranoj primeni u kulinarstvu. U anglosaksonskim zemljama se od nje priprema sos, a pikantne bobice su odlične i za pripremanje različitih vrsta dezerta. Plod brusnice se suši ili se od njega pravi osvežavajući bistri sok, takodje se može napraviti i odličan sirup od brusnice ili čaj od plodova brusnice mada se za lekoviti čaj mnogo više koristi list brusnice.

Sok od brusnice i sušena brusnica se mogu naći tokom cele godine, dok sveži plodovi na evropsko tržište stižu krajem oktobra i ima ih obično do kraja februara.

sok od brusnice

Za šta je sve dobra brusnica?

Preventivno konzumiranje plodova američke brusnice čak do 50% smanjuje rizik od recidiva upale! Biljne materije koje ova brusnica sadrži jačaju zidove sluzokože želuca i sprečavaju usađivanje bakterija u sluzokože organizma. Sluzokožu želuca napada bakterija Helicobacter pylor i brusnica je delotvorna i protiv nje, isti efekti se mogu postići i konzumiranjem prirodnog, čistog soka od brusnice. Brusnica na isti način deluje i na bakterije u usnoj duplji. Redovno korišćenje vode za usta koja sadrži američku brusnicu smanjuje količinu bakterija u ustima i usporava stvaranje zubnog plaka koji je glavni uzročnik upale desni – parodontoze. I ništa manje značajno – sok od brusnice veoma pozitivno deluje na srce i krvne sudove. Plod brusnice sadrži veliku količinu flavonoida koji preventivno deluje na nivo holesterola u krvi, sprečava sužavanje arterija i podstiče cirkulaciju krvi.Domaći sok od brusnice je u stanju da „očisti” arterije od nagomilanog lošeg holesterola, što znači da je ona prirodna zaštita srca. Brusnica, u originalu Cranberry, za svoje ime može da zahvali prvim evropskim doseljenicima koji su se na obalu Nove Engleske brodom Mejflauer (Mayflower) iskrcali 1620. godine i kojima su Indijanci ukazali na ove plodove. Samo što ti plodovi nisu imali imena, a kako su vropljane podsećali na glavu i vrat ždrala, nazvali su ih „Crane berry” (ždralove bobice).

Sok od brusnice sastav i lekovita svojstva

Čaša soka od brusnice (100 ml) sadrži isto toliko vitamina C kao i:
100 g brokolija, kelja, karfiola, granice, vlasca, svežeg kupusa, pomorandže, grejpa ili limuna.

Sok od brusnice sadrži veliku količinu organskih kiselina i vitamina, naročito vitamine A, C, E, K i provitamin A. Obiluju i mineralima – kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem i natrijumom.Sok od brusnica sadrži obilje flavonoida, koji smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka, regulišu krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju krvi, izvanredna su preventiva za aterosklerozu i sprečavaju začepljenje krvnih sudova.Sok od brusnice sadrži i limunsku, jabučnu, benzojevu i oksalnu kiselinu. Brusnica u zrelom stanju sadrži veliku količinu materija koje sprečavaju truljenje. Ona deluje i kao izvrsni antioksidant.Sok od brusnice zahvaljujući svom sastavu ima dokazano protivzapaljensko, dezinfekciono, diuretičko dejstvo, a deluje i protiv proliva.Sok od brusnice je i odlična preventiva za bujanje ćelija raka, kao i za srčana oboljenja. Kada se radi o dijabetesu, brusnica najviše pomaže smanjenju nivou šećera u krvi ali ovo ne važi za sok od brusnice u koji se dodaje šećer.Dijabetičari bi trebalo da piju samo svež sok od brusnice bez dodatka šećera.Sok od brusnice deluje i antivirusno, tako da ubrzava izlečenje nekih virusnih oboljenja.

Brusnicu su još stari Indijanci dobro znali. Evropljani su za te bobice saznali tek mnogo kasnije, ali su onda počeli da otkrivaju njihova čarobna lekovita svojstva i bili su oduševljeni. Paralelno s tim su se manifestovala sve nova i nova lekovita dejstva koja ove crvene bobice imaju. Već u XVII veku je bilo poznato da brusnica smiruje želudačne tegobe, leči jetru, oboljenja cirkulacije krvi, kao i tumore. Brusnica je svoje mesto našla i u kulinarstvu. Odlična je za kompote i sosove. Mornari su je, zbog velike količine vitamina C koji sadrži, koristili kao preventivu za skorbut. Pa i pored toga, brusnica je dugo ostavljala naučnike ravnodušnim. Tek pre nekih dvadesetak godina su se upustili u detaljno proučavanje ove biljke. Naučnici su tada, na primer, utvrdili da brusnica sadrži elegičnu kiselinu koja je u stanju da uništava bakterije izazivače uroloških oboljenja. U današnje vreme se u vezi sa brusnicom sve više govori kao o preventivi u lečenju dijabetesa – oboljenja koje je sve prisutnije.

Lekovita svojstva ima samo prirodni sok od brusnice dok razni industrijski sokovi sadrže veoma malo prirodne sirovine i mnogo estrata i aroma.Da bi bili sigurni da pijete pravi lekoviti sok od brusnice najbolje je da ga sami napravite a evo i recepta.

Sok od brusnice recept

2 kg brusnice
2,5 lvode
2 limuna (sok)
500 g šećera

Operite brusnice i izmiksajte ih sa 100 ml vode.Ovako izmiksanim brusnicama dodajte preostalu vodu pa dobro promešajte.Normalno je da se tokom mešanja pojavi pena koju jednostavno treba skinuti.Zatim poklopite i ostavite 24 h na hladnom mestu.Sledećeg dana kroz čistu gazu nakvašenu vodom procedite i dodajte šećer.Potrebno je prokuvati sok na srednjoj temperaturi oko 15 min. Vruć sok sipajte u vruće flaše, zatvorite, umotajte u tkaninu i ostavite da odstoji 24 h.Domaći sok od brusnice je spreman za upotrebu možete ga čuvati u frižideru ili na hladnom mestu.

Gde kupiti sok od brusnice i kolika je cena

Sok od brusnice se odavno može kupiti u prodavnicama zdrave hrane a danas i u sve većem broju supermarketa.Cena se kreće od 5 do 15 evra zavisno od kvaliteta, mada ipak najsigurniji možete biti kad sami za sebe napravite sok od brusnice.

Sok od brusnice u trdnoći

Sok od brusnice smeju da piju sve trudnice ali u umerenim količinama.Brusnica sadrži veliku količinu oksalne kiseline koja ima uticaj na metabolizam kalcijuma i u većim količinama može izazvati dekalcifikaciju.Kako je kalcijum veoma važan u trudnoći treba ograničiti količinu soka od brusnice.Ako želite da koristite sok od brusnice za urinarne infekcije znajte da je on dobar kao pomoćno lekovito sredstvo ali nemože biti zamena za lekove koje propisuje lekar.