sojino mlekoSojino mleko je izuzetno hranljiv i zdrav napitak, koji zamenjuje kravlje mleko. Najčešće se može nabaviti u prahu, a možete ga pripremiti i sami od sirovog zrna soje

Sojino mleko sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline (50-60 odsto više od kravljeg mleka) i gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol niti mlečni šećer, koji je uzrok raznih alergijskih smetnji. Mleko od soje takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga piti bebe i deca. Preporučuje se onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska, arterioskleroze i holesterola. Ima prirodan blag, pomalo slatkast ukus i fin miris.

Razlike između kravljeg i sojinog mleka

Mleko dobijeno od sisara sadrži laktozu, sojino mleko ne sadrži – za ljude koji ne podnose laktozu to je sjajna alternativa. Sojino mleko ima skoro duplo manje masnoće (i upola manje kalorija) od kravljeg mleka. Takođe, sadrži i vlakna koje kravlje nema. Mleko od soje ima jednu četvrtinu soli više od kravljeg, a ne sadrži holesterol. Kravlje mleko pruža više aminokiselina od sojinog i zato proizvođači moraju da dodaju kalcijum sojinom mleku, jer ga ono sadrži vrlo malo.

Kada se upotrebljava sojino mleko

Sojino mleko sadrži sve nutritivne faktore koji su neophodni za normalan rast i razvoj deteta u najmlađem dobu. Naročito se preporučuje u slučaju netolerancije na proteine kravljeg mleka kod dece posle navršenih šest do dvanaest meseci. Iako je primarno namenjeno za ishranu odojčadi i male dece sa poremećajem tolerancije na proteine kravljeg mleka i laktoze, mogu da ga piju i zdrava deca. Ipak, sojino mleko se ne preporučuje novorođenčadima rođenim pre termina, kao ni deci sa oštećenom funkcijom bubrega i intolerancijom na proteine soje.

Povećane količine mangana

Mnogo se spekulisalo o tome da li sojino mleko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi potvrdili ovakve sumnje. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mleku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Naime, mangan je esencijalan za život, a sojino mleko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mleka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedeljama života. Međutim, napominje se da su istraživanja preliminarna i da je potrebno ispitati još mnogo činilaca pre nego što se donesu konačni zaključci. Istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.

Napravite sojino mleko

Sastojci

limun
600 g soje
lonac od 10 litara, po mogućstvu od rostfraja

Priprema

Potopite soju u hladnu vodu preko noći. Zatim sameljite zrna mašinom za meso ili mikserom. Što su sitnije samlevena, daće više mleka. Zatim u lonac sipajte sedam litara vode i dodajte mlevenu soju. Kada provri, soja ume da iskipi zato se stalno mora nadgledati. Kada voda počne da vri, dodajte pola šolje vode i nastavite s kuvanjem. Vodu dodajte još tri puta, a onda lonac sklonite sa vatre i ohladite. Prohlađenu tečnost procedite kroz sito i gazu. Tako ćete dobiti mleko, a u gazi će se skupiti ostatak od mlevenja koji se zove okara i može da se koristi za pripremu ćufta od povrća, proje, slanog peciva, hlebova… Kod korišćenja okare treba voditi računa da joj je trajnost ograničena na dva do tri dana na niskoj temperaturi.
dijeta-ban160