soja lekovita svojstva

soja lekovita svojstvaLEKOVITA SVOJSTVA SOJE
-Snižavanje nivoa holesterola i triglicerida n krvi.
-Dobar je izvor ugljenih hidrata za dijabetičare.
-Odličan je lek za kardiovaskularni sistem.
-Sprečavanje stvaranja, kao i rastvaranje žučnog kamena.
-Regulisanje šećera u krvi.
-Regulisanje varenja i lečenje konstipacije (zatvora).
-Umanjenje rizika od raka i zaštita od dejstva kancerogenih materija iz zagađenog vazduha, vode i hrane.
-Jačanje opšteg imunog sistema.
-Jačanje funkcija nervnog sistema.

Koliko soje jesti dnevno da bi se ispoljila lekovita svojstva
Činija kuvane soje ili misosupe sa sojinom pastom dnevno, znatno smanjuje rizik od raka stomaka. Među Japancima to smanjenje iznosi čak 30%. Korišćenje hrane od soje u svakom obliku 6 puta nedeljno, može smanjiti nenormalno visok nivo holesterola u krvi za 20%.
Povremeno korišćenje soje u ishrani štiti od stvaranja kamena u žuči, koji je česta pojava u krajevima gde se jede masna hrana (npr. Vojvodina).
Naučna istraživanja su pokazala da nije bezrazložno, verovanje da soja čuva i unapređuje zdravlje, naročito kod onih koji kombinuju soju sa mesom. Što više soje u ishrani, to je bolja zaštita organizma od visokog holesierola u krvi i manja su oštećenja na krvnim sudovima, naročito arterijama. Soja takođe reguliše nivo insulina i šećera u krvi, jača funkcije organa za varenje i sprečava pojavu raka stomaka.

Soja lekovita za srce
Naučnici sa Univerziteta u Milanu su se bavili ispitivaniem uticaja soje na kardiovaskularni sistem i došli do zaključka da ona ima naročiti značaj za osobe sa nasledno visokim holesterolom u krvi, obično preko 300. Zamenjujući meso i mlečne proizvode, kao izvore belančevina u hrani, sa belančevlnama soje, oni su uspeli da loši LDL holesterol snize za 15% do 20%.

Pokazalo se da soja čak smanjuje uneti višak holesterola preko druge hrane, kao što su jaja, mozak i ostale namirnice sa puno holesterola, te se preporučuje da se nedeljno jede bar tri puta jelo sa sojinim belančevinama. Na taj način holesterol može svesti na normalni nivo i čak stabilizovati. Na primer, prema nekim studijama, kod osoba koje su tri godine držale dijetu sa sojom, holesterol je opao sa 332 na 206 mg/dl, a trigFiceridi sa 68 na 59mg/dl, a zapaženo je i poboljšanje elektrokardiograma.

Dr A. Goldberg sa Vašington univerziteta nedavno je utvrdio da jela sa sojom ne samo što snižavaju nivo holesterola u krvi već i stabilizuju šećer u krvi, te se soja i proizvodi od soje preporučuju dijabetičarima. Soja je čak veći regulator šećera u krvi i od pasulja, a ima dejstvo skoro kao i kikiriki, koji je po tome poznat.

Dr D. Klurfeld sa Filadelfija univerziteta tvrdi, na bazi ispitivanja na laboratorijskim životinjama, da ako se polovina potrebnih belančevina dobija iz jela sa sojom, arterije se znatno revitalizuju, što dovodi do zaključka da soja štiti krvne /sudove i srce od oboljevanja. Treba dakle više soje i proizvoda od soje uključiti u recepturu dnevnog pripremanja jela.

SOJA I KAMEN U ŽUČI
Soja može biti dobra zaštita od stvaranja kamena u žuči, koji je česta pojava u krajevima gde se jede masna hrana. Dr Klurfelt i dr Kričevski su na laboratorijskim životinjama vršili ispitivanja i zaključili su da se kod životinja hranjenim kazeinom — belančevinom mleka, u procentu od 50% pojavio kamen u žuči, dok je kod životinja hranjenih belančevinama iz soje taj procent samo 14%. Zaključeno je, takođe, da soja ne samo da sprečava pojavu i formiranje već i rastvara vec stvoreni kamen u žuči.
Japanski naučnici su se naročito mnogo bavili istraživanjem koja hrana može da zaštiti ljudski organizam od raka. Nakon dugogodišnjih ispitivanja, došli su do zaključka da soji pripada ugledno mesto među namirnicama. Na osnovu ispitivanja vršenih davanjem ispitanicima da jedu inače u Japanu omiljenu miso—supu sa testom od soje, došli su do zaključka da su i muškarci i žene koji su jeli činiju ove supe dnevno, bili za 1/3 manje izloženi opasnosti od raka stomaka, u odnosu na one koji nisu jeli hranu sa sojom. To umanjenje rizika iznosilo je kod muškaraca 17%,a kod žena 19%.

Kao i drugo povrće, i soja utiče na bolje funkcije organa za varenje. naročito debelog creva. Soja utiče na obilniju i mekšu stolicu, što je preduslov zaštite od konstipacije, hemoroida i raka debelog creva.

Soja i jela sa sojom se sporo vare, pa se nivo šećera u krvi posle jela postepeno diže. Zato organizam traži manje in-sulina za regulisanje šećera u krvi posle konzumiranja jela sa sojom i drugom zrnastom hranom, nego posle hleba, krompira i druge ugljenohidratne hrane. Soja se i iz ovih razloga preporučuje dijabeticarima.

Ne treba zanemarivati korišćenje sojinog ulja, sojinog brašna, soje u prahu, sojine kaše, sojinih belančevina i sojinih pahuljica koje se koriste kao zamena za meso u raznim proizvodima, kao u pljeskavicama, kobasicama, sosovima, i kod poslastica, hleba i peciva. Na pakovanjima proizvoda od soje odštampana su uputstva za upotrebu, čak i recepti za pripremanje jela.
DIJETE KOJE OGRANICAVAJU KORIŠCENJE
Dijeta sa malo belančevina.
Dijeta bez šećera.
Dijeta sa malo kalcijuma.
Dijeta sa malo biljnih vlakana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *