soja lekovita svojstva

soja kalorijeSOJA SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST

Soja je, zavisno od sorte i uslova gajenja, veoma značajan izvor proteina (36 — 44%), i to »kompletnih proteina«, jer sadrži najvažnije aminokiseline — lizin, cistin, metionin, treonin i triptofan. Činija kuvane soje obezbeđuje oko 22 g proteina, a ista količina se dobija iz 100 g mesa ili ribe. Sadrži dva puta više proteina i 4—5 puta više ulja nego ostale mahunjače (pasulj, sočivo, grašak i dr.).

Za razliku od pasulja i graška, soja sadrži puno ulja (16—23%) koje se sastoji pretežno od nezasićenih masnih kiselina (čak 62%), što je veoma značajno za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi i zaštitu krvnih sudova i srca.

Soja je odličan izvor biljnih vlakana (celuloze, pektina, gume i lignina), skroba i šećera. Holesterola nema. Od vitamina najviše ima vitamina B grupe, naročito vitamina B«, kao i vitamina K. Ima i dosta gvožđa, ali neorganskog oblika koje organizam teško iskorišćava. U kombinaciji sa mesom, ribom, sirom i hranom bogatom vitaminom C, ovo se gvožđe bolje iskorišćava. Nalazi se kao sastojak brojnih namirnica, kao što su: kobasice, keksi, hrana za doručak, zatim u vidu biljnih proteina u supama i drugim namirnicama kao zamena za meso, u dečjoj hrani kao zamena za mleko.
Kalorije u soji najviše potiču iz belančevina i ulja koje sadrži.

Soja kalorije na 100 grama
Kalorije 471
Kalorija iz ulja 229
Ukupno masti 25.4g 39%
Zasićene masti 3.674g 18%
Polinezasićene masti 14.339g
Mononezasićene masti 5.61g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 163mg
Kalijum 1470mg
Ukupno ugljenih hidrata 33.55g 11% dnevne potrebe
Dijetalna vlakna 17.7g 71% dnevne potrebe
Šećer 4.2g
Vitamin C 4%
Kalcijum 14%
Gvožđe 22%

KUPOVINA I ČUVANJE SOJE
Kupovati: dobro zatvorena i neoštećena pakovanja koja štite soju i proizvode od soje od dejstva vazduha i vlage. Zrna treba da budu glatke pokožice, ujednačene krupnoće i boje i bez kamenčića i drugih primesa. Ako je pakovana u plastičnim kesama, lako je kontrolisati sadržaj pri kupovini, ali providan materijal je ne štiti od svetlosti koja uništava piridnisin i pirodoksal — prirodne oblike vitamina B12.

Ako kupujete sojino brašno ili belančevinaste preparate od soje, treba obratiti pažnju i na način korišćenja koji je označen na originalnim pakovanjima. Ovo tim pre što se ovi proizvodi često preporučuju kao zamena za meso.

Izbegavati: soju koja je ovlažena ili ima kvarnih i lomljenih zrna, kao i soju koja sadrži starne primese.

Soju i proizvode od soje čuvati na tamnom mestu i zašti ćene od dejstva vlage, toplote, svetlosti i od insekata.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE SOJE

Soju treba kombinovati sa mesom i drugim narniraicama životinjskog porekla i sa hranom bogatom vitaminom C, radi povećanja organskog oblika gvožđa, koje organizam 5 puta Lakše i bolje koristi nego neorgansko gvožđe iz hrane biljnog porekla. Meso povećava kiselost u stomaku, a gvožđe se bolje apsorbuje u kiseloj sredini. Vitamin C takođe može gvožđe pretvoriti u bolje iskoristljiv oblik.

Pre kuvanja soju pažljivo prebrati, kako bi se odstranila sva oštećena i nagrižena zrna, a zatim je oprati i odbaciti zrna koja plivaju, jer je to znak da su izbušena od insekata. Tako očišćenu soju potopiti izvesno vreme, odliti vodu i nakon toga kuvati. U toku kuvanja ćelije soje apsorbuju vodu, bubre, oslobađajući pektin, gume i hranljive materije iz unutrašnjosti ćelije. Kuvanjem se uništavaju štetne materije, tako da je kuvana soja sigurno jelo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *