socivo kalorije

socivo kalorijeSOČIVO (LEĆA, LECA)

SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST

Sočivo je, posle pasulja i graška, najvažnije belančevinasto povrće. Njegova ljuska je odličan izvor celuloze i biljnih vlakana — lignina, a unutrašnjost zrna bogata je ugljenimhidratima— skrobom, šečerom, hemicelulozom, pektinom i gumom. Više od 28% kalorija iz kuvanog sočiva dolazi iz belančevina koje su kao i ostale belančevine iz namirnica biljnog porekla, »nekompletne«, jer su siromašne aminokiselinama — cistionom i metioninom. Sočivo sadrži 24% belančevina, nešto malo masti — 1,8%, holesterola nema.

Sočivo je dobar izvor vitamina B grupe, naročito vitamina B6, niacina i folacina. Od mineralnih materija najviše je magnezijuma, gvožđa i cinka, i nešto malo kalcijuma, fosfora i kalijuma.

Sočivo sadrži i materije koje sprečavaju enzime da otežavaju varenje skroba i belančevina. Kuvanjem sočiva inaktiviraju se enzimi inhibitori i antivitamini A.

Sočivo kalorije na 100 grama
Kalorije 353

Ukupno masti 1.06g 2%
Zasićene masti 0.156g 1%
Polinezasićene masti 0.516g
Mononezasićene masti 0.189g
Holesterol 0mg 0%
Natrijum 6mg 0%
Kalijum 955mg
Ukupno ugljenih hidrata 60.08g 20%
Dijetalna vlakna 30.5g 122%
Šećer 2.03g
Proteini 25.8g

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupovati: sočivo koje ima glatka zrna, ujednačene krupnoće, jednolične boje i bez kamenčića i lomljenih zrna. Pošto je obično pakovano u plastične kese ili kartonske kutije sa prozorčetom, dobro je pre kupovine zaviriti u sadržaj. Međutim, držanje sočiva rinfuzno ili u providnim kesama nije dobro, pošto su piridoksin, piridoksal i vitamin B6 osetljivi na svetlost.
Izbegavati: sočivo koje se prodaje nepakovano. Ovakvo sočivo je izloženo dejstvu vazduha i svetlosti koji mu pogoršava kvalitet, a mogu ga napasti i insekti. Sićušne rupice na zrnu ukazuju na to da u unutrašnjosti zrna ima žiška.

Čuvati ga do korišćenja u sudovima koji ga štite od vazduha i svetlosti i na hladnom i suvom mestu.

KORIŠČENJE I PRIPREMANJE

Sočivo treba kombinovati sa povrćem, žitom, zrastim namirnicama, mesom i voćem. Interesantna je kombinacija sa žitaricama, pošto su njihove belančevine siromašne aminokiselinom — lizinom, a sadrže dosta cistina i metionina. Belančevine pasulja i sočiva naprotiv sadrže dosta lizina, a nemaju cistina i metionina. Ova kombinacija, sa vrlo malo masti i bez holesterola, veoma je korisna.

U kombinaciji sa mesom i jajima ili sa namirnicama bogatim vitaminom C (paradajz, paprika, krompir) bolje se apsorbuje gvožđe iz sočiva.

Za razliku od pasulja, sočivo ne treba pre kuvanja potapati u vodi u toku noći, već samo mora biti dobro oprano. Zrna koja plove mogu sadržati insekte, te ih treba odbaciti. Često se u sočivu nalaze kamenčići koji se teško primećuju, naročito kod onog koje nije dobro prečišćeno pre pakovanja.

Kada se sočivo kuva u vodi, njegove ćelije apsorbuju vodu, nabubre i unutrašnjost zrna postaje svarljiva. Ne treba ga kuvati dugo — 30 do 45 minuta. Voda od kuvanja može da posluži za spravljan je ukusne supe.

LEKOVITA SVOJSTVA SOČIVA
Snižavanje nivoa holesterola u krvi.
• Pomaže varenje hrane i održavanje uredne stolice.
• Važan je izvor ugljenih hidrata za dijabetičare.

-Pektini i gume u sušenom sočivu i pasulju snižavaju nivo holesterola u krvi i tako pružaju indirektnu zaštitu od srčanih oboljenja.

Sočivo i pasulj se veoma sporo vare, izazivajući postupno povećanje nivoa šećera u krvi. Stoga je organizmu potrebno manje insulina da reguliše šećer u krvi posle konzumiranja jela sa sočivom i pasuljem, nego posle jela sa krompirom i hlebom, koji se brže vare i podižu nivo šećera u krvi. Videti poglavlje »Pasulj«.Sočivo i pasulj su veoma kalorični i imaju puno biljnih vlakana. Stoga nas manja količina ove hrane čini sitim i u takvom nas stanju dugo drži. Ovo je naročito značajno za one sa većom telesnom težinom. Sočivo proizvodi za oko 25% manje insulina posle jela, nego hleb i sir.
Sočivo kuvano u vodi, i tako dobijena supa, pospešuju urednost stolice, naročito ako im se doda malo maslinovog ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *