JE LI SMEĐI PIRINAC ZAISTA BOLJI OD BELOG? Poslednjih godina sve više stručnjaka postavlja ovo pitanje, a odgovor interesuje celu planetu, jer je reč o jednoj od najpopularnijih namirnica…

Postoji čak 40.000 različitih vrsta pirinča u svetu, ali su najčešći beli i smeđi. Smeđi pirinač ima blago orašast ukus, a iako nije ukusan kao beli, i dalje se smatra hranljivijim jer je manje prerađen i sadrži više vlakana. Univerzitet Harvard preporučuje da se beli pirinač zameni smeđim jer smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. S druge strane, beli pirinač se lakše vari i sadrži škrob, koji pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum i druge minerale. Smeđi pirinač je neprerađen jer se pri obradi skida samo njegov spoljni sloj, dok se beli pirinač znatno više obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice što sadrže važne nutrijente. Uz to, beli pirinač se polira, čime se uklanja njegov aleuronski sloj, koji je veoma osetljiv na oksidaciju tokom prerade. Takođe, ovaj sloj sadrži esencijalne masti, koje su veoma zdrave.

smedji pirinac

Vlakna

I smeđi i beli pirinač sadrže istu količinu kalorija i ugljenih hidrata, ali je smeđi mnogo bogatiji vlaknima. Studije su pokazale da vlakna smanjuju rizik od raka debelog creva vezujući se za većinu supstanci koje stvaraju kancer, što pomaže da se one izbace iz organizma. Uz to, smeđi pirinač sadrži selen, mineral u tragovima koji smanjuje rizik od kancera debelog creva. Pored toga, vlakna podstiču pravilan rad creva i varenje, ublažavajući tako zatvor.

Vitamini
Smeđi pirinač je sjajan izvor mangana i drugih minerala, poput magnezijuma i selena. Sadrži dvaput više magnezijuma i fosfora od belog pirinča. Takođe, smeđi pirinač ima znatno više vitamina B1, triput više vitamina B3 i dva i po puta više gvožđa nego beli pirinač, u kom se ovi vitamini unište pri glačanju i mlevenju. U 200 g smeđeg pirinča nalazi se 88% dnevne doze mangana, koji omogućava bolji rad mozga i nerava. Takođe pomaže u apsorpciji kalcijuma i ugljenih hidrata, podstičući metabolisanje viška masti.

Zdravstvene koristi

Smeđi pirinač smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 regulišući nivo šećera u krvi. Uz to, smeđi pirinač štiti od srčanih oboljenja, sprečava pojavu kamenja u žučnoj kesi, divertikuluma, metaboličkog sindroma, bronhijalne astme i drugih bolesti. Sadrži ulja koja snižavaju nivo lošeg holesterola. Istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu za kardiologiju sugeriše daje smeđi pirinač koristan za kardiovaskularni sistem žena u postmenopauzi, jer usporava nastanak i razvoj ateroskleroze. Smeđi pirinač je bogat ntonutrijentima, koji imaju antiupalno dejstvo i ponašaju se kao antioksidansi, zbog čega optimalna doza ove namirnice smanjuje rizik od kancera. Takođe, bogat je magnezijumom, pa je veoma dobar za kosti. S druge strane, zbog toga što je neprerađen, smeđi pirinač sadrži i neke materije koje nisu hranljive i zdrave. S druge strane, beli pirinač nije toliko zdrav jer se većina vitamina i minerala gubi pri obradi, a smatra se i da povećava rizik od dijabetesa tipa 2, jer je bogat skrobom.

Skladištenje

Kad je u pitanju skladištenje, beli pirinač je mnogo pogodniji jer traje duže. Smeđi pirinač obično užegne posle šest do osam meseci, jer sadrži organsko ulje. Ukoliko se drži u frižideru, može potrajati duže, osam do 12 meseci. Zbog toga se savetuje da se smeđi pirinač drži u frižideru u vakuumskim posudama. Naime, sloj mekinja kod smedeg pirinča sadrži esencijalne masne kiseline, koje se kvare jer oksidišu. S druge strane, kad se skladišti kako treba, beli pirinač može trajati pet do 30 meseci.