sljive kalorije lekovitost

Ova popularna voćka prepuna je prirodnih šećera, ali i vitamina i gvžđa.
Da jabuka nije toliko otporna i pogodna za čuvanje u presnom obliku, šljiva bi verovatno imala status “kraljice voća”. Obilje voćnih kiselina i visok procenat čak pet vrsta različitih voćnih šećera čine ovu voćku veoma ukusnom i popularnom.

Šljiva pripada rodu Prunus, u koji spadaju i badem, breskva, kajsija, višnja i trešnja. Za razliku od svojih bliskih rođaka, šljiva je veoma prilagodljiva, laka za uzgajanje, a rasprostranjena je u celoj Evropi. Pored toga što je veoma ukusna i zdrava, ukoliko je koristimo u presnom obliku, pogodna je za pripremanje zimnice s minimalnom količinom zaslađivača, što je svrstava u sam vrh popularnih namirnica.

sljive kalorije lekovitost

Slatki, zdravi plod
Sveza šljiva, a posebno suva, ima laksativna i diuretička svojstva. Pored toga, veoma je hranljiva, bogata mineralima i vlaknima, a ima i izuzetnu energetsku vrednost. Naime, šljiva je izvor prirodnih šećera, a sadrži i voćni alkohol sorbitol koji se koristi kao zamena za šećer u dijetetskim proizvodima. Značajan je rezervoar vitamina A, B i C, minerala, pre svega gvožđa, kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, mangana, sluzi i vlakana (pektin). Zahvaljujući optimalnom sadržaju antioksidansa (više fenolnih sastojaka), podstiče rad imunološkog sistema, čisti organizam i tako štiti jetru.

Bele šljive sadrže nešto manje antioksidansa nego plave. Zbog visokog sadržaja gvožđa, preventivno se koristi u slučaju anemije, a “veliki trio minerala” koji čine kalijum, fosfor i magnezijum – podstiče rad neurološkog sistema, te šljiva otklanja intelektualnu premorenost, depresiju, zatvor, hronični reumatizam, arteriosklerozu…

Presna, suva, prerađena
Šljiva je idealna za ishranu u svežem stanju, ali se od nje mogu pripremati i razni proizvodi za zimnicu, prvenstveno kompoti, džemovi i pekmezi. Danas postoje sorte šljive kojima tokom pripremanja uopšte nije potrebno dodavanje šećera. Bitno je napomenuti da suve šljive sadrže koncentrovan sorbitol i vlakna. To povećava njihovu nutritivnu vrednost, ali im daje i veći laksativni efekat od svežih šljiva. Zahvaljujući razvoju tehnologije dubokog zamrzavanja, danas se mogu kupiti i zamrznute šljive, koje zadržavaju i do 95 odsto kvaliteta i nutritivnih vrednosti presne šljive.