Zaustavljanje, ili bar usporavanje, biološkog sata postalo je globalni trend (ili opsesija!). Sve više žena (ali i muškaraca) podvrgava se različitim kozmetičkim i hirurškim zahvatima ili koristi druge “čudotvorne” preparate i tretmane u potrazi za večnom mladošću. Međutim, pravo rešenje je mnogo jednostavnje i dostupnije – i to za mnogo manje novca. Naime, svakodnevnim konzumiranjem više namirnica bogatih selenom svako može da uspori otkucaje neumitnog “časovnika života”. Zašto? Pa, zato što ovaj mineral-antioksidant igra značajnu ulogu u usporavanju procesa starenja.

Deo genetskog koda

Inače, selen je višestruko korisna materija i jedini je mineral “u tragovima” koji se ugrađuje u genetski kod – program koji upravlja svakom ćelijom organizma. Ipak, istraživanja ukazuju na šokantan podatak – ljudi danas unose gotovo upola manje količine selena nego pre trideset godina. Ovaj nepovoljan trend prevashodno je posledica znatno povećane kiselosti tla, što podrazumeva i manji sadržaj selena u povrću i u žitaricama. Međutim, ljudima je ovaj mineral i dalje neophodan, i to iz više razloga.

Pravi borac

I pored toga što nam nije potrebna velika količina selena (niti su simptomi njegovog nedostatka očigledni), povećanjem unosa ovog elementa moguće je sprečiti, ili lečiti, zdravstvene probleme koji su posledica njegovog nedovoljnog konzumiranja. Dakle, kako selen deluje? Ovaj mineral učestvuje u formiranju osnovnog enzima-antioksidanta u organizmu koji se zove glutation peroksidaza (GPx). Bez selena, GPx uopšte ne bi postojao. Osnovni enzim štiti ćelijske membrane i gene od oštećenja koja nastaju u procesu oksidacije, a koja ubrzavaju proces starenja i uzrokuju brojna oboljenja, pre svega srčana i kancer.

Selen jača imunološki sistem

Naučno je dokazano da deficit selena u organizmu direktno povećava rizik od nekoliko vrsta kancera, naročito prostate, kože i jetre. Broj obolelih od ova tri tipa raka varira od kontinenta do kontinenta, u zavisnosti od količine selena u tlu i u hrani. GPx takođe učestvuje u regulaciji upala, stoje od velikog značaja kada je reč o oboljenjima poput artritisa. Osim funkcije antioksidanta, selen je efikasrTo sredstvo u borbi protiv upala. Takođe, on jača imunološki sistem organizma tako što ga podstiče na stvaranje elemenata koji učestvuju u imunološkoj reakciji, uključujući limfocite.

Selen Štiti od infekcija

Osim zaštite od štetnih uticaja procesa starenja, zapaljenskih oboljenja i infekcija, selen vrši i druge korisne uloge. On održava normalnu funkciju metabolizma, tako što učestvuje u konverziji tiroksina, hormona tiroidne žlezde, u aktivnu formu, pomaže u zaštiti od Alchajmerove bolesti, poboljšava plodnost muškaraca jer štiti spermatozoide i veoma je važan u trudnoći.