ŠEĆER SASTAV I HRANLJIVA VREDNOSTsecer kalorije
Šećer je ugljenohidratna hrana visoke kalorične vrednosti, kojoj se često osporava hranljiva vrednost, s obzirom na to da ne sadrži odnosno ne obezbeđu organizmu ništa više osim kalorija. Pored toga, šećer može biti štetan, i na neki način je povezan sa najviše zastupljenim bolestima — dijabetesom, bolestima srca, rakom, oštećenjenjima zuba i dr. Prisutan je u velikom broju namirnica, te je skoro nepotrebno dodavati ga hrani. Naime, šećer je sastavni deo čokolada, keksa, kolača, konzervisanog voća, povrća, mesa, kečapa i mnogih drugih namirnica koje svakodnevno koristimo. Godišnja potrošnja po stanovniku iznosi oko 17,5 kg.

Šećer kalorije na 100 grama
Energija 387 kalorije
Šecer je na listi kao jedna od tri rafinisane namirnice koju treba izbegavati, a to su belo brašno, beli hleb i rafinisani šećer. Umesto rafinisanog šećera preporučuje se sirovi žuti šećer i med, a umesto belog brašna i belog hleba, brašno od celog zrna pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Rafinisani šećer ne sadrži ni belančevina, ni masti, ni biljnih vlakana i bez mineralnih materija je. Od vitamina ima nešto vitamina B grupe, ali ne u šećeru već u melasi, a isti je slučaj i sa gvožđem koje ostaje u melasi.

Sirovi šećer koji se ponekad preporučuje, takođe nema neku vrednost. Naime, 100 g sirovog šećera daju 400 kalorija i svega 1 mg gvožđa, dok količina hleba koja daje 400 kalorija daje 3 mg gvožđa i čitav niz vitamina B grupe i ostale korisne sastojke. Prema tome, kod raznovrsne ishrane nema značaja što je šećer rafinisana hrana koja daje samo energiju.

Šećeri koji se koriste u domaćinstvu i prehrambenoj industriji su: beli šećer, braon šećer, fruktoza, melasa, kukuruzni skrobni sirup i šećer (krompir-šećer).

Beli šećer (kristal šećer, rafinisani šećer, šećer u prahu, šećer u kocki). To je čista saharoza iz šećerne repe ili trske. Saharoza je disaharid koji se sastoji iz molekula fruktoze i glukoze. Saharoza ne može biti apsorbovana u našem organizmu dok se ne razloži na jednostavne šećere — fruktozu i glukozu. Svi hranljivi sastojci su odstranjcni. iz šećera u tehnološkom postupku i oni odlaze u melasu, koja je nusproizvod u proizvodnji šećera, i ona sadrži, pored nešto šećera, i vitamine i mineralne materije koji potiču iz sirovine.
Braon (žuti) šećer. To je obični beli šećer koji sadrži i ostatke melase. Što je tamnije boje, to sadrži više melase i sastojaka (vitamina, mineralnih materija i dr.).

Šešer u prahu. Mleveni rafinisani šećer, sa sitnijim česticama, tako da je prikladan za upotrebu u domaćinstvu kod spravljanja raznih poslastica.njegova nutritivna vrednost je ista kao i kod kristal šećera.

Sirovi šećer. U stvari, to je polufabrikat šećera, koji još uvek sadrži količine melase. Ovaj se šećer ne može nalaziti u prodaji, već se može prodavati kao polufabrikat za dalju preradu odnosno proizvodnju šećera. On se kao takav pone-kad uvozi za potrebe šećerana.

Fruktoza. Dva puta je slađa od saharoze. To je, u stvari, monosaharid, tj. jednostavni šećer koji organizam može direktno apsorbovati, bez daljeg razlaganja.

Sirup (kukuruzni sirup). Tečni sirup proizveden delimičnom hidrolizom skroba iz kukuruza. Proizvodi se zagrevanjem kukuruznog skroba i vode pod pritiskom, sa malo sumporaste ili hlorovodonične kiseline za pretvaranje skroba u glukozu. Hidroliza se može pospešiti uz pomoć enzima ili kombinacijom enzima i tretiranjem kiselinama. Kiseline se kasnije neutralizuju dodavanjem alkalija i onda se sirup obezbojava uz pomoć uglja.

Skrobni šećer. U prodaji se nalazi u obliku tabli ili ma-njih komada različitog oblika ili u obliku kristalnog skrobnog šećera, koj i se sastoji od rastresitih belih kristala.

Melasa. Gusta tečnost, tamnožute boje, otužno slatkog ukusa, odnosno to je poslednji sirup pri fabrikaciji šećera iz kojeg više nije moguće dobiti kristalni šećer uobičajenim postupkom. Važna je sirovina za industriju vrenja, naročito za proizvodnju kvasca i alkohola (špiritusa), a koristi se i kao stočna hrana. Kašika melase obezbeđuje oko 19 mg kalcijuma i 0,5 mg gvožđa.
Kalorije nutritivna vrednost-100 grama šećera sadrži 387 kalorija-nema vitamina,minerala ni proteina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *