Cink je mineral koji je veoma važan za ljudsko telo, a nedostatak cinka može da izazove gubitak kose ili dijareju. Odraslom muškarcu je potrebno 11 mg cinka dnevno, a odraslim ženama 8 mg. Važno je imati na umu da je ovo zbirna količina za ceo dan, zato ne bi trebalo da se trudite da nadoknadite navedene količine u jednoj porciji ili kroz jednu vrstu hrane. Iz tog razloga je važno znati koja je hrana bogata cinkom.U listi namirnica koja sledi, naći ćete različite vrste hrane koje će vam pomoći u kombinovanju, kako biste dostigli potrebne količine cinka.

Spanać
Spanać možda nije hrana koja sadrži najviše cinka, ali ima značajnu količinu s obzirom da je u pitanju biljka kao izvor cinka. On je samo jedan od mnogih vitamina i mineral po kojima je spanać poznat i još jedan dodatni razlog da ga češće jedete. Jedenjem salate sa spanaćem kao osnovom je jedan od najlakših načina da uvedete više cinka u svoju dijetu, naročito kada salatu prelijete drugim namirnicama koje sadrže cink. Jedna porcija (100 gr), cink (0.53 mg), 23 kalorije.

 
Govedina
Govedina je odlična vrsta hrane za podizanje nivoa cinka, zato što svaki gram sadrži više cinka nego bilo koja druga hrana. Ovo znači da će vam razumna porcija govedine obezbediti više cinka za manji trud. Neka druga vrsta hrane na ovoj listi možda sadrži više cinka, ali je verovatno nećete jesti u većoj količini u jednoj porciji, kao što je seme bundeve. Ali, jedna lepa porcija bifteka će vam pomoći da obezbedite značajnu količinu cinka za taj dan. Porcija (100 gr), cink (4.18 mg), 254 kalorije.

hrana bogata cinkom
 
Seme lana
Seme lana postaje veoma popularno zbog omega-3 masti i vlakana, ali je takođe dobar izvor cinka. Seme lana nije hrana koju ćete jesti u velikoj količini kašikom, ali se može iskoristiti kao deo plana zdrave ishrane bogate cinkom. Možete ga posuti na skoro bilo šta kako biste povećali hranljivu vrednost. Probajte da sipate malo semena u supe i napitke i čak nećete ni primetiti da je unutra. Porcija (100 gr), cink (5 mg), 534 kalorije.

 
Seme bundeve
Velike su šanse da ne jedete dovoljno semena bundeve. Ako ga ostavljate kao godišnju oktobarsku poslasticu, vreme je da počnete da ga uvodite u ishranu i tokom godine. Ne samo da su odličan izvor cinka, već imaju i mnoge druge koristi za vaše telo, npr. pomažu vam da bolje spavate noću, sadrže omega-3 masne kiseline i održavaju normalnim nivo šećera u krvi. Porcija (100 gr), cink (7.81 mg), 559 kalorija.

 
Beli luk
Beli luk ima podužu listu korisnih svojstava, a jedna od njih je da obezbeđuje zadovoljavajuću količinu cinka. Zasigurno, nećete moći da nadoknadite veću količinu dnevnih potreba cinka kada ga koristite u kuvanju, ali može doprineti ukupnoj dnevnoj količini. Beli luk takođe ima odlična svostva čišćenja i već dugo se povezuje sa antikancer efektima i zdravijim srcem. Porcija (100 gr), cink (1.16 mg), 149 kalorija.

 
Kikiriki
Kikiriki se može koristiti kao užina između obroka, a takođe obezbeđuje odličnu količinu cinka. Ukoliko ne volite da krckate cela zrna kikirikija, bar se potrudite da jedete puter od kikirikija. Ukoliko kupujete organsku hrau, jedini sastojak bi trebalo da bude organski kikiriki, prema tome biće kao da jedete celo zrno ali bez hrskavog efekta. Porcija (100 gr), cink (3.27 mg), 318 kalorija.

 
Žumance
Žumance je posebno dobar izvor cinka. Belance nema baš mnogo cinka, pa zbog toga propuštate mnogo ukoliko se odlučite samo za belance. Žumance sadrži sve vitamine koji se nalaze u jajetu, pa time što jedete žumance možda ćete uneti više masnoća, ali ćete uneti i vitamine A, E, D i K, kao i dodatnu količinu minerala, koja doprinosi više od potencijalnih nedostataka. Porcija (100 gr), cink (4.93 mg), 322 kalorije.

 
Losos
Losos se često rangira kao najzdravija hrana koju možete pojesti i to zbog dobrog razloga. Bogat je omega-3 masnim kiselinama i odličan je izvor proteina, zbog čega može pomoći u različitim dijetetskim strategijama. Možda nije najbogatiji cinkom kao neke druge vrste hrane sa ovog spiska, ali može doprineti ukupnoj dnevnoj količini, što je i krajnji cilj. Porcija (100 gr), cink (0.64 mg), 208 kalorija.

 

Ovo nije jedina hrana bogata cinkom ali pomoću ovih namirnica veoma lako možete uneti potrebne količine cinka za svaki dan.