Nutricionisti savetuju da se rotkvice konzumiraju što češće, i to u svežem stanju, jer sprečavaju kardiovaskularne i urinarne tegobe, ali i kancer…

Još su stari Rimljani i Egipćani gajili rotkvice, dok je njihovo poreklo vezano za tradicionalnu hortikulturu Kine. Istočnjačka medicina i ajurvedska praksa preporučuju rotkvice kao važan dodatak u ishrani zbog njegovih lekovitih svojstava, visoke hranljive vrednosti i malog broja kalorija. Prema jednoj kineskoj poslovici, “ako jedete gorke rotkvice i pijete topli čaj, ostavićete gladne doktore da prose na kolenima”. Lišće rotkvice je veoma bogato kalcijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju. U 100 g rotkvica sadržana je četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a takodje snabdevaju organizam fosforom i cinkom.Rotkvice su idealan sastojak salata i sokova koji pospešuju detoksikaciju organizma.

rotkvice

Rotkvice kao lek

Ova biljka pomaže u lečenju različitih tegoba (žutica, poremećaj urinarnog trakta, kardiovaskularna oboljenja, zatvor, problemi s respiratornim sistemom, visok pritisak dijabetes, pa i kancer). Rotkvice deluju blagotvorno na jetru i probavne organe, pročišćuju krv i eliminišu otrove iz organizma. Takode, pomaže u lečenju žutice, odstranjujući bilirubin i održavajući njegovu proizvodnju u organizmu na stabilnom nivou. Rotkvice obiluju vlaknima, koja pospešuju rad creva, olakšavaju probavu i sprečavaju zatvor. Takode, pomažu u slučaju fekalne inkontinencije i dijareje. Ovo povrće podstiče proizvodnju žuči i štiti jetru, pa ga obavezno treba uvrstiti u programe detoksikacije organizma. Takode, sok od rotkvica pročišćava bubrege i sprečava urinarne infekcije.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Rotkvice su dobar izvor antocijana (vrsta flavonoida), snažnog antioksidansa koji im daje boju i sprečava razne bolesti. Ukoliko redovno konzumirate rotkvice, smanjićete šanse za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Rotkvice su takode bogate kalijumom, koji j e veoma važan kada je reč o zaštiti kardiovaskularnog sistema, a poznato je da snižava krvni pritisak opušta krvne sudove i pospešuje cirkulaciju. Ovo povrće deluje blagotvorno i na disajne organe, te može biti od velike pomoći u lečenju upale grla, sinusa i pluća. Pritom, zahvaljujući obilju vitamina, jačaju imunološki sistem, te tako ubrazavaju izlečenje raznih infekcija. Rotkvice imaju nizak glikemijski indeks – ne podižu nivo šećera u krvi nakon konzumiranja, što je odlična vest za dijabetičare.

Rotkvice štite od kancera

Budući da rotkvice čiste organizam od toksina i obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima, dovedene su u vezu s tretiranjem različitih vrsta malignih oboljenja, posebno raka debelog creva, bubrega, želuca i ždrela. Istraživanja su pokazala da ovo povrće obiluje antioksidansima, medu kojima se izdvajaju izotiocijaniti, koji sprečavaju širenje malignih ćelija.

Rotkvice u trudnoći

I pored ovolikih pozitivnih efekata i korisnih sastojaka rotkvice se kao sirovo povrće ne preporučuju u trudnoći.Pre svega zbog stava da sirovo povrće ne treba konzumirati u trudnoći ili da sa njim barem treba biti oprezan.Ipak ne postoji nijedna ozbiljna naučna studija koja bi dokazala da su rotkvice štetne za trudnice.

Recept

Francuski tost sa rotkvicama
Ovaj lagani francuski doručak može poslužiti i kao užina, naročito ukoliko ste ljubitelj rotkvica.Čar ovog sendviča jeste u tome što se priprema brzo i jednostavno, a smazaćete ga u nekoliko zalogaja.

Vreme prirpreme: 10 minuta
Sastojci:
3-4 rotkvice naseckane na tanke kolutove
oko 60 g mladog sira ili milerama
šaka svežeg peršunovog lista
2 kriške crnog tost hleba
so i biber po želji

Priprema:
U debljem sloju nanesite sir na jednu stranu hleba i začinite ga po želji. Poslažite kolutove rotkvice preko toga, blago ih utiskujući u premaz da ostanu fiksirane. Pospite peršunovim lišćem za dekoraciju.
Ovo jelo je idealno za laganu užinu na pikniku u prirodi, a i kao večernji obrok. Ukoliko vam je ovo pak nedovoljno za večeru, uvek možete dodati lagano predjelo, poput neke gaspačo čorbe. Čorbu možete jednostavno pripremiti pasirajući paradajz-pire s malo paprike, luka, praziluka, peršuna (i drugog povrća), ali zarad bogatijeg ukusa -pazite da ne ispasirate smesu u potpunosti. Poslužiti hladno uz sendviče.