rotkva zdravlje

rotkva zdravljeRotkva je korenasto povrće. Jestivi koren je mesnat, sočan a boja varira od bele, sive, crvene pa do crne. Bez obzira na boju, rotkve karakteriše sličan nutritivni sastav. Rotkva je idealno povrće za salate koje imaju malo kalorija…

Rotkva kalorije i nutritivna vrednost

Rotkva sadrži samo 28 kalorija u 100 grama: nosioci kalorija u rotkvi uglavnom su ugljeni hidrati. U mineralnom sastavu rotkve dominira kalijum, a potom slede kalcijum, natrijum, fosfor i gvožđe. Od vitamina, najzastupljeniji su vitamin C i vitamini B-grupe.

Kome se rotkva ne preporučuje
Zbog svoje jačine, rotkva se ne preporučuje osobama sa upalom sluznice želuca i creva, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu kao i trudnicama i kardiovaskularnim bolesnicima jer izaziva nadimanje.

Najveći adut rotkve su sumporno ulje rafanol, niz jedinjenja sa uljem slačice, fermenti i lizocin koji se odlikuju jakim baktericidnim delovanjem. Sve ove supstance daju joj karakterističan ljut ukus i oštar miris pa se u ishrani najviše koristi kao dodatak salatama ili začin. Pogodna je kao „aperitiv”, jer pospešuje lučenje želudačnih sokova i rad creva, samim tim i varenje, pa se preporučuje u ishrani osoba sa otežanim varenjem.
Stimuliše i izlučivanje žuči pa je pogodna kao dodatak masnim i mesnim jelima. Zbog sadržaja kalijuma, rotkva je i dobar diuretik.

Recepti sa rotkvom

Salata od rotkve i praziluka
1 manja rotkva, 3 struka praziluka, 100 g mlevenih oraha.

Rotkvu očistiti narendati i posoliti pa ostaviti da odstoji.Sitno iseći praziluk na kolutove.Rotkvu iscediti i isprati,dodati praziluk i mlevene orahe.Ukoliko se jezgra oraha istucaju i izgnječe,ne dodavati ulje,u protivnom dodati malo maslinovog ulja.Začiniti po želji.

Salata od rotkve i tikvica
2 male tikvice, 1 bela rotkva, 2 veće šargarepe, peršun, 3 kašike limunovog soka,5 kašika suncokretovog ulja,
so i biber.

Dobro umutite limunov sok i suncokretovo ulje, pa posolite i pobiberite. Kada napravite sos, tikvice oljuštite, očistite od semenja i izrendajte na krupnije. I rotkvu i šargarepu isto izrendajte. Sve sastojke sjedinite sasosom, salatu stavite u frižider, hladite je 15 minuta i servirajte. Ukrasite sitno seckanim peršunom.