rotkva zdravlje

Rotkva je povrće prijatnog ljutkastog ukusa, pored toga što se koristi kao dodatak jelima i salatama i u vidu soka, ima i lekovita svojstva.
rotkva zdravlje
Lekovita svojstva rotkve: blagotvorno deluje na organe za varenje, podstiče apetit i deluje okrepljujuće; podstiče funkcije organa za disanje i bronhija; protiv bolesti bubrega i žučne kese; za izbacivanje kamenca iz bešike i bubrega. Crna rotkva koja je oštrijeg ljutog ukusa deluje povoljno i protiv bolesti jetre i žuči.

U lekovite svrhe koristi se u vidu salata sa dodacima i u vidu čistog soka ili koktela sa sokovima drugog lekovitog

Receptura
Salata od rotkve protiv zatvora i bolesti jetre: krupno narendanoj rotkvi dodati struganu šargarepu, promešati i začiniti sa peršunovim listom, maslinovim uljem, sokom limuna ili jabukovim sirćetom. Jesti sa hlebom, najbolje raženim.
-Protiv zapaljenja mokraćnog kanala: jesti salatu od narendane rotkve začinjene sa uljem i isitnjenim listom peršuna.
-Za lakše mokrenje: sok od jedne rotkve pomešati sa 6 kašika vrele zaslanjene vode, malo prokuvati i piti jednom dnevno u trajanju od 3 dana.
Protiv bolova u bešici, otežanog mokrenja, astme i plućnih bolesti: ujutro natašte i uveče pre spavanja popiti po 2 kašike isceđenog soka rotkve.
-Za izbacivanje žučnih i bubrežnih kamenaca: sveže isceđeni sok od rotkve piti svako jutro natašte. Prvog dana čašicu, drugog — 2, trećeg — 3, četvrtog — 4, a onda smanjivati količinu za po čašicu, dok se ne dođe do jedne. Nakon pauze od 8 dana, ponoviti terapiju ako rezultat nije bio povoljan.
Rotkva protiv šuljeva: crnu rotkvu oljuštiti, narendati i preliti sa litrom vinskog sirćeta, prokuvati na tihoj vatri, ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti po 0,5 dl.
Protiv bronhitisa i velikog kašlja: nekoliko puta dnevno piti po kašiku sirupa — deca po kašičicu. Sirup se pravi tako što se rendana rotkva, prelivena medom i limunovim sokom, ostavi da stoji 3 sata, zatim se ceđenjem dobija ovaj lekoviti sirup.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *