Ren (Cochlearia armoracia) se gaji još od antičkih vremena. U “rodbinskim vezama” je sa brokolijem, kupusom i slačicom. Verovatno potiče iz srednje Evrope i Bliskog istoka. Koristili su ga u Egiptu, staroj Grčkoj, a Plinije stariji ga pominje u “Prirodnoj istoriji” pod imenom Amoracia i preporučuje kao lek. U srednjem veku su se u medicinske svrhe koristili koren i list rena, dok se samo koren upotrebljavao kao začin za meso u Nemačkoj, Skandinaviji, Velikoj Britaniji.

Koren rena, sam po sebi nema naročitu aromu, ali kada se iseče ih izrenda enzimi iz oštećenih biljnih ćelija izbacuju sinigrin (glukozinolat) koji proizvodi supstancu koja iritira nos i oči. Kada narendate ren, odmah ga koristite, ili ga pomešajte sa sirćetom, jer tamni i gubi ljutinu, a na vazduhu i toploti postaje i neprijatno gorak.

ren

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVORen deluje kao diuretik, koristi se kod infekcija urinarnog trakta, bronhitisa, sinusitisa i kašlja,
jer njegovi sastojci ubijaju neke vrste bakterija.

Evropski herbalisti primenjivali su ren i spolja i iznutra. Spolja se koristio kod artritičnih zglobova ili iritiranih nerava, a oralno kao diuretik, za izbacivanje kamena u bubregu ili edema, kao i da pospeši varenje, protiv glista, kašlja i bolova u grlu.

Ren sadrži lako isparljiva ulja koja su pokazala antibiotske osobine i zato je efikasan kod infekcija grla i gornjih respiratornih organa. Pored toga ova ulja ubijaju bakterije koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta, a jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt rena može da bude koristan u terapiji urinarnih infekcija.

Nemački federalni Institut za lekove i medicinska pomagala i vladina agencija koja procenjuje sigurnost i efikasnost biljnih proizvoda preporučuje 4 kašičice (20 g) svežeg korena rena dnevno za odrasle. Alternativno, pola do jedna kašičica (3-5 g) sveže narendanog korena 3 puta dnevno.Tinktura od rena se preporučuje u dozi od pola do tri četvrtine kašičice (2-3 ml) 3 puta dnevno.

Spoljašnja upotreba rena preporučuje se za infekcije respiratornog trakta, ali i za bolove u mišićima i zglobovima (napravite kašu od sveže narendanog korena rena, rasporedite je na lanenu krpu ili tanku gazu i stavite oblogu 1-2 puta dnevno i držite dok koža ne počne da “gori”).

Udisanje ulja rena ili žvakanje rena pospešuje krvotok u tkivima nosa i sinusa i oslobađa gornje respiratorne organe od sluzi.

Veruje se da sastojci rena mogu da aktiviraju specifične enzime koji ne dozvoljavaju toksinima, uključujući i one koji izazivaju rak, da se akumuliraju u bešici.

Ulja rena i drugi njegovi sastojci šire krvne sudove blizu površine kože, pospešuju protok krvi što dovodi do crvenila kože i osećaja toplote a u mišićima i zglobovima pomažu da umine bol.

Ren kalorije, vitamini, minerali

(ren, 1 kašika)

7 kalorija
47,10 mg natrijuma
0,50 g vlakana
6,2% preporučene dnevne doze vitamin C
0,8 % preporučene dnevne doze kalcijuma
0,4 % preporučene dnevne doze gvožđa
0,3% preporučene dnevne doze niacina

Nije za čiraše i decu
Ako se koristi u kolilčinama većim od preporučenih ren može da uznemiri želudac, izazove povraćanje ili prekomerno znojenje, a iritaciju ako se direktno nanese na kožu ili oči.

Ren bi trebalo da izbegavaju pacijenti sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde, gastritisom, čirom na želucu i bubrezima. Ne bi trebalo ni da ga koriste trudnice i dojilje ni deca mlada od 4 godine.

Neka istraživanja pokazuju da ren može da produži vreme zgrušavanja krvi, pa ne bi trebalo da ga koriste oni koji uzimaju antikoagulante (heparin i warfarin). Jer, u tom slučaju može da dovede do nekontrolisanog krvarenja.

Ren pomaže proizvodnju urina, pa se koristi u slučaju nadutosti i otoka.

RECEPTI


Sos sa senfom

200 g senfa
200 g kisele pavlake
1 dl ulja
2 korena rena
2 tvrdo kuvana jajeta
sok od limuna
so, biber
Umutite senf sa uljem (kap po kap). Dodajte kiselu pavlaku, strugani ren, izgnječena kuvana jaja, limunov sok i biber i dobro umutite.

Salata
1 veći koren rena
glavica karfiola
2 dl kisele pavlake
2 kašike majoneza
2 kašike senfa
1 kašika limunovog soka
so, biber
Izrendajte ren, pomešajte sa kiselom pavlakom, majonezom, senfom, Umunovim sokom, posolite i pobiberite, pa prelijte skuvani karfiol i lagano promešajte.

Ren sa sirom
2 korena rena
3 kašičice ulja
1 kisela jabuka
3 kašike koncentrata paradajza
2 jaja
500 g belog kravljeg sira
1 vezica peršunovog lišća
so, biber
Narendani koren rena posolite, pobiberite, dodajte ulje, rendanu jabuku, paradajz i penasto umućena jaja. Zagrejte masu na pari i kuvajte, ali pazite da ne provri. Ohladite, dodajte izgnječen sir i na kraju seckani peršun. Ovo jelo je sa prepečenim tostom može da bude samostalan obrok ali i prilog hladnim jelima.

ZANIMLJIVOSTI

Ren se koristi za spravljanje koktela Bladi Meri.

U jevrejskoj i rumunskoj kuhinji sladak sok od rena i sirćeta se služi uz ribu.

Ren je u Poljskoj i Mađarskoj obavezan sastojak uskršnje trpeze, a ren sa pavlakom, tvrdo kuvanim jajima ili jabukama, tradicionalno je uskršnje jelo u Sloveniji.

Lišće rena se često koristi kao zamena za wasabi koji se tradicionalno služi uz suši. U Japanu je botaničko ime za ren – seiyowasabi ili “zapadni wasabi”.

Veruje se da je jedan od prvih sirupa za kašalj napravljen od rena i meda ili rena prokuvenog sa šećerom.

Proverava se da li jedan od enzima otkrivenih u renu može da pročisti zagađenu vodu.