jabukovo sirce

jabukovo sirceJABUKA Za jačanje organizma
Za brži oporavak bolesnika lekari preporučuju uzimanje meda u svakodnevnoj ishrani, ali i jabuke i jabukovo sirće koji blagotvorno deluju na ljudski organizam. Profesor Koh, čuveni stručnjak za bolesti srca, jednom prilikom je rekao da bi, kada bi trebalo da se nešto propiše za čovekovo srce, vrlo rado propisao materije koje se nalaze u medu.
Ipak, pri određivanju lekova još se premalo vodi računa o tome da delovanje nekog leka dolazi do punog izražaja tek kad se primenjuje i odgovarajuća dijeta. U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i važno je da mu se u tome što više pomogne. To se, između ostalog, postiže određenim lekovima, ali i najpogodnijom ishranom.

Kombinacija meda i jabuka objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i lekovitost i hranljivost. Svakom terapeutu su poznati uspesi lečenja medom u slučajevima mnogih srčanih, bubrežnih, želudačnih i crevnih oboljenja. Međutim, i jabuke su još od starih vremena bile veoma cenjene kao odlično lekovito sredstvo.
I sadašnja moderna medicina priznaje i visoko ceni hranljivu i lekovitu vrednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slučajevima želudačnog i crevnog katara odojčadi daju strugane jabuke pomešane sa medom, i to kao jedina hrana koja deluje antiseptično. S obzirom na to da sadrže mnogo lekovitih materija, jabuke i pčelinji med blagotvorno deluju na miran san i dobro varenje, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave ljude. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, dokazano je nebrojeno puta da će vrlo radi uzeti kombinaciju jabuka i meda. Ta mešavina je pravi eliksir zdravlja i energetska “bomba” koja jača bolesni i iscrpljeni ljudski organizam.

HLADAN NAPITAK OD MEDA I JABUKA
Očistiti jednu krupniju jabuku od semenki i sitno izrendati. Dodati isto toliko sveže isceđenog soka od pomorandže, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kašiku.

SALATA OD JABUKA SA MEDOM
Nekoliko većih jabuka izrendati i pomešati sa sokom od pomorandži i limuna, uz dodatak 3-4 kašike meda, i od toga napraviti umak. Ako se tome dodaju kruška i banana biće još blagotvornije i
ukusnije. Po želji se može dodati i šlag.

JABUKE, MED I OVSENE PAHULJICE
Mešavina kuvanih jabuka, zobene kaše, meda, vanile i čaše jogurta. Sve se meša dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za decu, a može se mazati i na hleb.

MED I JABUKOVO SIRĆE
Za lečenje mnogih oboljenja koriste se napici od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste dve kašika jabukovog sirćeta, dve kašike meda i jedna čaša mlake vode. Ovaj napitak ojačava sluzokože grla i nosno-usne šupljine, delotvoran je kod otežanog varenja, olakšava razmenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizuje cirkulaciju krvi, pomaže u odstranjivanju otrova iz organizma i jača ga. Kod neurednog varenja napitak se pije natašte; kod nesanice se pije pre spavanja; kod promuklosti treba piti, ali i grgljati u grlu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *