Raž (Secale cereale) vodi poreklo iz istočne Azije. Najveći izvoznici raži su Poljska, Kanada, Nemačka, Danska i Austrija. Raž u zrnu sadrži 10,5 do 13.1% belančevina i 2,4% masti. Raž ima više minerala od pšenice i to: kalijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđa i natrijuma. Od vitamina u raži najviše ima vitamina B1, B2, B6 i vitamina E.

Mnogi lekari tvrde da raž sadrži gotivo sve iste sastojke kao i majčino mleko. Ruski lekari su utvrdili da je zelena raž odlična terapija za sve plućne bolesti i bolja od svih apotekarskih čajeva. Čaj od raži se pravi tako što se u provrelu vodu stavi osušena raž i ostavi da poklopljeno stoji pola sata, najidealnje u zemljanom sudu. Čaj treba piti nekoliko puta dnevno, po čašu. Ovaj napitak krepi i oporavlja iznemogle.

Raženi hleb ima specifičan, vrlo prijatan ukus i miris, tamnije boje. Raženi hleb dobro održava svežinu Utvrđeno je da raženi hleb za vrlo kratko vreme popravlja krvnu sliku. Preporučuje se i u ishrani dijabetičara. Raž snižava nivo šećera u krvi.

raž

Raž se naročito preporučuje u ishrani osoba koje boluju od arterioskleroze, loše cirkulacije krvi, kod visokog krvnog pritiska kao i kod očvršćavanja arterija.

Značajan proizvod od raži su i mekinje, koje se upotrebljavaju kao i pšenične, ali njihovo upotreba u mešavinama za ishrani tebalo bi da bude najviše do 20%.

Da bi se raž lakše svarila, može se nekoliko minuta pržiti u suvom tiganju, pre kuvanja.

Klice od raži su izvanredno sredstvo za revitalizaciju organizma, naročito kod anemije. Takođe se preporučuju u ishrani rekonvalescenata i naročito dece. U rano proleće, kada još nema dovoljno svežeg voća i povrća, proklijalo seme raži (ječma, pšenice…) idealan je izvor vitamina i minerala neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma, kao i za lepotu i kvalitet naše kože, noktiju, kose… Primera radi, pola šolje proklijalog semena raži sadrži isto toliko vitamina C koliko i 6 šolja soka od pomorandže. U klicama raži nalaze se vitamini B grupe.

Da bi proklijalo seme raži trebalo bi ga najpre dobro oprati toplom vodom, a zatim šolju semena raži preliti sa 4 šolje prokuvane i prohlađene vode i tako ostaviti da bubri preko noći. Drugog dana seme se ispere u cediljki, pod mlazom vode i odloži u teglu, poveže gazom i pričvrsti gumicom. Uveče se kroz gazu sipa prokuvana i ohlađena voda, da seme ogrezne, a posle nekoliko minuta voda se ocedi. Sledećih dana ponavlja se postupak sipanja vode i oceđivanja, 2 puta dnevno. U međuvremenu, tegla treba da stoji na svetlom mestu. Od jedne šolje semena raži obično se dobije 4 do 5 šolja klica. Naglašavam da su klice semena jaka hrana, pa ih ne treba jesti mnogo. Takođe je važno znati da se moraju dobro žvakati, jer se samo tako u potpunosti iskoristi njihova hranljiva vrednost. Klice su lakše za varenje i pogodnije za upotrebu ako se samelju na mašinu i izmešaju sa malo vode, tako da se pretvore u kašu. Klice ne bi trebalo kombinovati sa onim namirnicama koje sadrže dosta skroba -krompir, banane… Preporuka je da se dodaju u sveže mešane salate, začinjene hladno ceđenim uljem, limunovim sokom i jodiranom morskom solju.

Da li ste znali, da muškarci koji za doručak pojedu oko 3 kriške domaćeg ražanog hleba 17% manje su izloženi verovatnoći pojave infarkta sa fatalnim ishodom, u poređenju s muškarcima srednjih godina, koji nemaju takvu naviku u svakodnevnoj ishrani?

OSVEŽAVAJUĆA SALATA OD RAŽANIH KLICA

Pola šolje ražanih klica samleti, pa ih izmešati sa prelivom od sledećih namirnica: ¼ šolje kisele pavlake, 1 šolja mladog kravljeg sira, 1 kašičica limunovog soka, ½ šolje svežeg paradajza (izmiksiranog), ½ kašičice začina timijana, ½ kašičice jodirane morske soli, malo crnog bibera, 1 kašika svežeg peršuna (seckanog) i ½ kašičice svežeg bosiljka (seckanog). Dobro sjediniti pavlaku i sir, a posebno izmešati ostale sastojke i dodati ih prvoj mešavini. Promešati, a potom dodati klice i opet sve zajedno promešati. Ova sala se može konzumirati za doručak, sama ili kao namaz na kriške raženog hleba.

Mirjana Ljutić, nutricionista