Moćna biljka raštan jedan je od najboljih izvora kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje, posebno starijih osoba, trudnica i dece.

O blagodetima raštana veoma malo se zna, a sigurno je i mnogo onih koji nikada nisu ni čuli za ovo povrće, a kamoli ga probali. Ipak, reč je, bez preterivanja, o jednoj od najzdravijih biljaka na planeti, koju su još kako cenili i drevni narodi. Stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetinjom pripisujući mu različite čudotvorne moći. Prikazujući prizore iz zagrobnog života, slikali su ga na freskama i mozaicima piramida. Neki stručnjaci kažu da bi raštan bio njihov izbor kada bi morali da odaberu samo jedno povrće koje bi jeli celog života, i to zbog njegovih lekovitih svojstava, ali i specifičnog ukusa.

Zašto je raštan tako zdrav?

Raštan ili raštika je višegodišnja biljka sa plavičastozelenim listovima, koja se jede tokom cele zime i u rano proleće, dok tokom leta postaje žilav i ukus mu gubi na intenzitetu. Ima nisku kalorijsku vrednost, svega 27 kcal u 100 g, ali je zato veoma dragocen izvor brojnih hranljivih materija. Bogat je kalijumom, kalcijumom, beta-karotenom, .luteinom, vitaminima C, B1, B2, B9, odličan je izvor hranjivih vlakana, kao i supstanci s moćnim antikancerogenim dejstvima, kao što su diindolilmetan, sulforafan i selen. Zanimljivo je da se sulforafan formira tek prilikom seckanja raštike ili tokom žvakanja, i to na mestima gde je biljka presečena, te je preporučljivo raštan iseći desetak minuta pre kuvanja. Smatra se da su ljudi koji redovno jedu ovo i drugo povrće iz roda kupusnjača izloženi daleko manjem riziku od obolevanja od raka pluća, debelog creva, bešike, prostate, dojke… Raštan obiluje vitaminom A i cinkom, koji pozitivno utiču na jačanje imuniteta, dok vitamin C, kojim je takođe bogat, jača imunitet, sprečava oštećenja ćelija i smanjuje rizik od ateroskleroze. Mangan iz raštana aktivira enzime, između ostalih, i onaj koji pomaže organizmu da iskoristi vitamin C. Zbog jake ćelijske strukture, ova biljka ima veću nutritivnu vrednost kada se skuva nego kad je sirova, za razliku od većine drugog povrća. Sok koji se dobija ceđenjem svežih listova i stabljika raštana u narodu je poznat kao lekza giht, bronhitis i probleme sa cirkulacijom.
Raštan
Odličan izvor kalcijuma

Raštan je jedan od najboljih izvora kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju, pa se redovnim konzumiranjem ove biljke može smanjiti rizik od osteoporoze, bolesti koja podrazumeva smanjenje koštane gustine i povećava opasnost od preloma, naročito kod žena u menopauzi. Osim stoje bogat kalcijumom, koji je u trudnoći veoma važan i za majku i za dete, raštan sadrži i folnu kiselinu, koja je naročito važna u prvom trimestru trudnoće. Naime,ovaj nutrijent učestvuje u brojnim procesima u organizmu, a posebno je važan u trudnoći, jer učestvuje u formiranju neuralne cevi ploda.

Za zdravlje očiju

Vitamin A, lutein i zeaksantin, koje sadrži biljka raštan , poznati su kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, dok karotenoidi iz raštana sprečavaju razvoj katarakte (sive mrene).

Za zdravlje srca i regulaciju pritiska

Stručnjaci savetuju osobama sa hipertenzijom da obavezno uvrste u ishranu raštan, budući da dokazano smanjuje rizik od bolesti srca. Bogat je vitaminom B6, koji snižava nivo homocisteina, amino-kiseline čije visoke vrednosti u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Protiv raka jajnika

Raštan je bogat flavonoidom maempfero-lom, a istraživanja su pokazala da su žene koje unose u organizmu dovoljno ovog sastojka izložene čak 40% manjem riziku od obolevanja od karcinoma jajnika. Osim u rastanu, maempferola ima i u brokoliju, spanaću, praziluku, zelenom čaju i borovnicama.

Kako se raštan priprema

U ishrani se koristi isključivo lišće, koje je najbolje kuvati na pari ili u vodi, ali ga ne treba prekuvati kakp ne bi postalo gorko i izgubilo hranljive materije. Pazite da mu listovi budu čvrsti, intenzivne zelene boje, nikako žuti ili smeđi. Treba ga kuvati svega pet do deset minuta i začiniti maslinovim uljem, morskom solju i limunovim sokom, belim lukom i, po želji, biberom. Odlično se slaže s krompirom, a domaćice ga često spremaju i sa suvim mesom.