proso za bebe

Proso je među vegeterijancima poznata kao izvrsna namirnica koja je odlična za zdravlje, ali da li je dobro i za ishranu beba, a ako jeste – kada ga treba ubaciti u ishranu?

Mnoge naminice kao što su kinoa, kus-kus i proso su poznate kao zdrava hrana i roditelji se često pitaju mogu li da ih daju svojim bebama. U najvećem broju slučajeva, zdrava hrana je zdrava i za bebe, ali morati razmotriti i druge stvari, kao što su svarljivost hrane i opasnost da se beba udavi pre nego što detetu date neku novu namirnicu.

Ako dobro skuvate proso, beba ne bi trebala da ima problema sa varenjem. Priprema prosa za bebe zavisi od toga koliko je stara beba – ako još nema zube, izgnječite proso kao pire, a ako ima zube, dobro ga skuvajte kako bi beba mogla da ga žvaće.

Kada beba može da jede proso? Odgovor: kada napuni 6 meseci

Generalno proso za bebe treba uvesti u ishranu kada beba napuni 6 meseci.Svaka beba je različita, tako da ovaj članak treba shvatiti kao savet i sami procenite kada beba može da jede proso. U principu, beba stare 6 meseci već mogu da jedu proso, mada neke bebe to mogu tek sa 8 meseci.

proso za bebe

Zašto je proso za bebe zdravo?

Svetske zdravstvene organizacije stavljaju proso na vrlo visoko mesto po hranljivoj vrednosti. Sve to se odnosi i na bebe. Proso je zravo za srce, kao i za nastanak i regeneraciju telesnih tkiva. Pošto se beba tokom svoje prve godine još razvija, dobro je davati joj hranu koja pomaže u tome.

Proso sadrži i dosta vlakana, što dosta pomaže kod redovnijeg i boljeg varenja. Nikada nije prerano da bebi date zdravu hranu koja je dobra za njihov organizam. Dokazano je da zdrava ishrana za bebe ima uticaja na to kako će se osoba kasnije hraniti u životu. Možete svom detetu dugoročno pomoći da nema želju za nezdravom hranom koja sadrži šećere i veštačke sastojke tako što ćete joj davati celovitu i organsku hranu kad god možete.

Svestrana namirnica

Proso je lako za pripremu i može se pripremati na više različitih načina kako beba raste. Možete početi tako što ćete gnječiti proso i od njega praviti pire. Kako beba raste, možete joj davati i celo proso (skuvano). Postoji dosta recepata za bebe i možete naći dosta različitih varijacija na temu kako pripremiti proso za bebu. Pošto je proso za bebe odlično sa povrćem, možete ga koristiti kao izvrstan dodatak za većinu obroka.

Neka bude interesantno!

Uvek je dobro davati detetu različitu hranu. Lako se upada u rutinu i beba hrani istim namirnicama. Iako je ispravno imati neku osnovu, pokušajte da iz dana u dan činite dečiju ishranu što raznovrsnijom kako bi se hranom unelo što više hranljivih sastojaka. Pored toga, najbolje je dojiti bebu dok je god to moguće, čak i kada počne da jede čvrstu hranu.

Pratite šta beba jede

Najbolje je voditi dnevnik dečije ishrane. Napravite spisak svih namirnica koje beba voli. Kako ubacujete novu hranu, zapišite na taj spisak kad vidite koliko beba voli određena jela. Nebitno je da li vodite dnevnik na papiru ili elektronski, važno je samo da vam je pri ruci kako biste uvek mogli da nađete šta vam je potrebno – mnogo je lakše nego lupati glavu u momentu. Ovaj dnevnik je koristan i kada beba počne da jede čvrstu hranu. Samo iskombinujte namirnice koje je beba jela i ranije i napravite od njih novo jelo. U ovom dnevniku zapisujte i ono što beba ne voli ili ne može da svari. Sačekajte neko vreme i tek onda probajte da date bebi ta jela ili ih u potpunosti izbacite iz ishrane ako utvrdite da je dete alergično na njih.