proso

Zrnasta struktura izvanredne žitarice, čiji benefiti postaju vidljivi već nakon prve konzumacije i preporučljive aspolutno svima, jeste proso. Karakteristična zrna žute boje zrače velikim brojem vitamina, minerala i drugim korisnim sastojcima, koji su idealno osveženje za organizam, ali i činilac zdravog metabolizma.

Kombinacija jednostavnog uzgajanja, bogatog sastava i raznolikih podvrsta, čini da ova žitarica bude jedna od najpopularnijih širom sveta, kao i vrlo primenjiva u brojnim kulinarskim umećima. Poznat pod nazivom muhar, proja, jagle, sitna proja i mnogi drugi, proso karakteriše odličan nutritivni sastav sa svega 380 kalorija. Najpoznatije varijante su obična, svetlo seme, bar i muha, a bogatstvo vlakana, minerala, vitamina i aminokiselina, uz odsustvo masti, čini da ova žitarica ima odličnu energetsku vrednost.

Benefiti koje pruža svojim neiscrpno korisnim sastavom

Proso je veoma bogat širokim spektrom vitamina i minerala, na osnovu kojih obezbeđuje raznovrsne i brojne benefite organizmu. Potiče sa prostora Afrike i severa Kine, odakle je izuzetnom brzinom osvojio čitavu planetu svojim blagotvornim dejstvima i korisnim materijama. Kao efikasan činilac zdravog, snažnog i otpornog imuniteta, sadrži značajne količine belančevina, aminokiselina, proteina biljnog porekla, ali i vode.

Preporučljiv je u dijetama, daje osećaj sitosti i može se koristiti u različitim oblicima i biti sadržan u najukusnijim, a zdravim receptima. Proso sadrši kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, kalijum, jod i flor, zbog čega se smatra veoma hranljivim i važnim u svakodnevnoj ishrani. O benefitima koje pruža govori i činjenica da više od 30% stanovnika Indije, Japana i Koreje koristi ovu žitaricu u svakodnevnoj ishrani.

Za šta je sve dobar proso kada su u pitanju blagotvorna dejstva?

Odlična dejstva koje ima proso za zdravlje i vitalnost čitavog organizma, prepoznata su još davnih godina. Naime, veoma je koristan za pravilne funkcije bubrega, jer ih snažno pročišćava, eliminiše štetne materije i pesak, i sprečava pojavu urinarnih infekcija. Obezbeđuje bakterijama creva korisne sastojke, na osnovu čega sprečava razvoj neželjenih materija. Zahvaljujući prisustvu magnezijuma, utiče na pravilnost rada srca, pospešuje funkcije krvotoka i reguliše krvni pritisak. Preporučljiv je kao dijetetska namirnica, koja pogoduje svim režimima ishrane, sprečava taloženje hrane i gojenje, uz lako varenje i ubrzavanje metabolizma.

Zahvaljujući efikasnom regulisanju nivoa šećera u krvi, preporučljiv je i u ishrani dijabetičara, naravno uz konsultovanje sa lekarom. Kako ne sadrži gluten, proso je veoma popularan u domenu nepostojanja rizika od alergijskih reakcija, kao i isticanja pravilne, zdrave i dijetetske ishrane ljudi. Bitno mesto zauzima i u pripremanju kašica za bebe, kada se kombinuje sa voćem i povrćem, kao i drugim namirnicama, pružajući unos odlične energetske vrednosti i hranljivosti. Prisustvo kalcijuma utiče na jačanje kostiju, zuba, kose i noktiju, dok A, kompleks B, C, D i E vitamini stvaraju snažan imuni odgovor.

Proso ima odličan nutritivni sastav kog karakteriše prisustvo velikog broja vitamina, minerala, belančevina, biljnih proteina, aminokiselina, ugljenih hidrata i vode. Zahvaljujući korisnim materijama ima hranljivu strukturu, pogoduje svim uzrastima i pruža benefite u raznovrsnim režimima ishrane. Preporučuje se za pravilan rad srca i sistema krvotoka, snižavanje visokog holesterola i krvnog pritiska, zatim jačanje imuniteta, efikasnost dijeta i brojna druga blagotvorna dejstva, koja će pružiti u svakodnevnoj ishrani.