Gubljenje na težini može biti veoma teško, naročito ako imate poteškoća u sagorevanju masti. Vežbanje je ključna stavka mršavljenja i sagorevanja masti, ali postoje i prirodni sagorevači masti koji vam mogu pomoći u vašim naporima.

Nekoliko vrsta hrane mogu na prirodan način podignuti nivo metabolizma i potrošiti više kalorija na varenje nego na sagorevanje. Nemojte prevideti ni značaj pijenja 8 čaša vode na dan, jer i to može stimulisati metabolizam. Ledena voda sagoreva malo više kalorija nego što to čini voda na sobnoj temperaturi, jer vaše telo troši energiju na njeno zagrevanje.

prirodni sagorevaci masti

Jaja
Jaja imaju visok sadržaj proteina, što ih čini prirodnim sagorevačima masti. Na varenje proteina troši se puno energije, a oni vas takođe čine i sitijim između obroka, što vam omogućava da se uspešno pridržavate dijete. Jaja se više ne smatraju krivcima za podizanje nivoa holesterola, ali osobe koje su samosvesne u vezi sa svojim zdravljem i još uvek brinu o ovakvom efektu žumanca, mogu ga odbaciti i uživati u belancima prepunim proteina.

Čaj
Oolong i zeleni čaj mogu ubrzati metabolizam. Oba čaja sadrže polifenole, koji mogu pomoći u blokiranju dejstva enzima koji učestvuju u stvaranju masti u organizmu. Zeleni čaj takođe sadrži i epigalokatehingalat, fito-hemikaliju koja, čini se, sprečava uvećavanje adipoznih (masnih) ćelija. Međutim, ustanova NYU LangoneMedicalCenter, upozorava da je potrebno sprovesti još ispitivanja u vezi sa funkcijom sagorevanja masti kod ovih čajeva, i da su dosadašnje obavljene studije na tu temu pokazale mešovite rezultate.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje može biti dragocen dodatak svačijoj ishrani, ali naročito onima koji žele da sagorevaju više masti prirodnim putem. Najčešći tip masti u organizmu su dugo-lančani trigliceridi, ili LCT (long-chaintriglycerides), sastavljeni od 6-12 ugljeničnih lanaca. Što je više lanaca u masti to je organizmu teže da je svari. Rezultat toga je da telo zato često skladišti LCT masti. Za razliku od LCT-a, kokosovo ulje je sačinjeno od srednje-lančanih triglicerida ili MCT (medium-chaintriglycerides), koji se brzo razlažu u telu. Ovi MCTse spremno apsorbuju u energetske svrhe, istovremeno uzrokujući sagorevanje LCT-a. Može delovati protivurečno da se konzumira mast kako bi se sagorevala mast. Može delovati protivurečno da bi MCTmogao povećati nivo vašeg holesterola, ali studija sprovedena u Indiji, u ustanovi UniversityofKerala, zaključila je da kokosovo ulje zapravo spušta nivo „lošeg“ holesterola.

Paprika
Ljute papričice, poput kajena ili čilija, sadrže kapsacin – termogeničnu supstancu. Kapsacin stimuliše metabolizam povećavajući vrednosti telesne temperature. Crni biber takođe ubrzava metabolizam, jer sadrži piperin koji takođe deluje termogeno.

Hrana i dijetalna vlakna.
Vlakna čine da ostanete siti duže vremena, usporavaju varenje i smanjuju osećaj gladi. Iako to ne dovodi direktno do sagorevanja masti, i dalje vam može pomoći da smanjite telesnu težinu putem smanjivanja verovatnoće da se prejedete. Trebalo bi da konzumirate najmanje 25 grama dijetalnih vlakana svakoga dana, ili 14 grama na 1000 kalorija u vašoj ishrani. Hrana bogata vlaknima uključuje artičoke, kuinoa, braon pirinač, smokve, kruške i bademe. Pasulj takođe ima visoke nivoe rastvorljivih vlakana. Ona mogu sniziti koncentraciju insulina, što omogućava da se potisne apetit. Dve šolje pasulja sadrže 25 grama vlakana, a postoji i više vrsta između kojih možete da birate, uključujući varijetete pinto, kidni, nejvi i lima. Nisu sve vrste pasulja dobre za stimulaciju sagorevanja masti. Prebranac je obično dosta bogat šećerom, a preprženi pasulj često ima visok sadržaj zasićenih masti.