Prirodni i veštački sagorevači masti
Preparati za skidanje masnih naslaga najnovije generacije su metaboličke formule koje povećavaju lipolizu i termogenezu. Lipoliza je proces u kome se lipidi (masti) raspadaju na svoje sastavne delove – masne kiseline. Lipotropni agent je onaj koji pospešuje metabolizam masti i koji sprečava nagomilavanje masti u jetri – L-kamitin.
prirodni i vestacki sagorevaci masti
Termogeneza je proces u kome se povećava telesna toplota i stvara energija, ubrzava metabolizam i sagoreva veća količina kalorija. U termogenetskom stanju organizam sagoreva masti, a krajnja posledica toga je savršena definicija mišića.
Osobine termogenika i lipotropika:
• mobilizaciju i sagorevanje masti,
• obezbeđuju definiciju mišića,
• obezbeđuju energiju i povećanu izdržljivost,
• smanjuju apetit,
• učestvuju u produkciji testosterona,
• čuvaju mišićnu masu (antikatabolički efekat),
• ubrzavaju oporavak nakon treninga,
• smanjuju nivo triglicerida i holesterola,
• smanjuju zamor.

I kad su u pitanju prirodni i veštački sagorevači masti najbolji rezultati se postižu uz umerenu i izbalansiranu ishanu sa dosta proteina. Da bi se sprečio gubitak mišićne mase, neophodno je unošenje proteina, koji sprečavaju razgradnju mišića kod napomih treninga, ublažavaju osećaj glađi i poboljšavaju metabolizam uopšte. Veoma je važno da se uz sve preparate za mršavljenje i definiciju dnevno uzima 2 do 2,5 l tečnosti.
Najvažniji sastojci termogenika i lipotropika su:

L-kamitin, Ma-Huang (sadrži efedru), guarana (sadrži kofein) hrom pikolinat i zeleni čaj.

L-kamitin je aminokiselina koja pomaže organizmu da od unesene hrane stvori energiju. Karnitin je neophodan za proces koji ni jedan drugi nutritijent ne može da izazove – on ubacuje masnoće u ćelije gde one sagorevaju i tako daju energiju. Ma-Huang (efedra) ima ulogu da obezbedi efekat termogeneze. Efedra pospešuje raspadanje ćelija masti, ali tako da se čuva energija, koja omogućuje da se izdrže napori u vežbanju.Ma-Huang ima dugu travarsku tradiciju u Kini, gde se ova biljka koristi oko 5000 godina. Bezbedna je za upotrebu ako se koristi prema uputstvu i ako se poštuju ograničenja. Guarana je izvor kofeina. Bez njega termogenici ne mogu da dostignu potpuni kapacitet sagorevanja masti. Sadržaj kofeina u guarani je dva do tri puta veći nego u zrnima kafe. Jedna od glavnih osobina kofeina je smanjenje apetita. Guarana i sadrži i različite saponine i ksantine koji stimulišu diurezu. Najbolji efekat se postiže kad se guarana kombinuje sa efedrinom.

Hrom pikolinat pospešuje rast i očuvanje mišićne mase jačanjem funkcije insulina, moćnog anaboličkog hormona. Zeleni čaj je potpuno prirodan sagorevač masti kod kojeg proces oksidacije masti nije praćen neželjenim pojavama, koje su moguće kod nepravilne upotrebe preparata koji sadrže efedrin.
Pored njih u preparatima koji obezbeđuju termogenezu i lipolizu se često nalaze i sledeći, veoma važni sastojci: lecitin, ekstrakt gorke pomorandže i kore bele vrbe, beta-sitosterol, digestivni enzimi, kompleks esencijalnih masnih kiselina i HCA (hidroksiiimunska kiselina).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *