priprema hrane za decuPRAVILA O PRIPREMANJU HRANE ZA DECU:
Koristite samo potpuno sveže, prvoklasno voće, povrće i druge namirnice. Dobro je proveriti gde je povrće gajeno, jer ono koje raste uz samu ivicu puta upija mnogo otrova iz automobilskih auspuha.
Voće i povrće vrlo pažljivo operite, ruke neka vam budu uvek potpuno čiste, a održavajte i higijenu svih posuda u kojima pripremate hranu.

Za sasvim malu decu najbolje je hranu kuvati na pari (tj. u metalnoj korpici iznad ključale vode) ili u ekspresloncu sa što manje tečnosti. U ekspresloncu možete neke vrste polako da kuvate i ne dodajući vodu.

Sasvim malo solite i šećerite. Dečja hrana ne treba da bude slana ni slatka kao hrana za odrasle. Kad probate jelo, neka vam ostavlja utisak da je malo bljutavo. Kad podgrejete, možete dodati malo meda ili soli.

U mešavine slane hrane ne stavljajte krompir, jer se slabo zamrzava. Bolje u podgrejano jelo dodajte sveže sku-van krompir.

ČUVANJE HRANE ZA DECU
Hrana koja se čuva na vrlo niskim temperaturama, odlično se održi, sačuva hranljive sastojke i ukus. To važi i za prva jela koja posle mleka dajete sasvim maloj deci. Ako propisno pripremate i čuvate takva jela, imaćete odličan dečji jelovnik. Ujedno ćete uštedeti vreme, jer nećete morati nekoliko puta dnevno da pripremate obrok za dete (podgrejana hrana od prethodnog dana nije za osetljivi dečji želudac), a uštedećete i novac, jer je konzervisana hrana za odojčad prilično skupa.

Pripremljenu hranu podelite u sasvim male posude- svaku za jedan obrok. Prikladne su i čaše od jogurta, samo ih hermetički zatvorite (aluminijumskom folijom). Ivicu poklopca zalepite lepljivom trakom. Sadržaj uvek treba da bude 2 cm ispod ivice posudice, da ostane mesta, jer se hrana smrzavanjem širi. Ako imate blender, možete pripremiti guste čorbe i kašice od povrća i voća. Nije potrebno posebno kuvati sastojke za dečju hranu, možete upotrebiti ono što kuvate za odrasle ako nije začinjeno i masno – recimo, kuvano povrće iz supe. Kad pravite krem čorbu za odrasle, deo zamrznite za dete, pa tek onda u čorbu dodajte pavlaku i začine za odrasle. Za malo dete možete zamrznuti i sokove od voća ili povrća. Dodajte sasvim malo šećera ili soli, pa zamrznite u kockicama (kao led).