praziluk

Koristan zimski usev, praziluk je zastupljen u mnogim zemljama. Može se ostaviti u zemlji do trenutka upotrebe i, iako ima dugačku sezonu rasta, lako se gaji…
praziluk

Hranljive vrednosti praziluka
• Praziluk sadrži malo masnoće, soli i holesterola, ali zato sadrži dosta vitamina A, C i K, kao i gvozdja i magnezijuma – uključujući i malo zelenih delova, koji povećavaju hranljive vrednosti.
Ima slična medicinska svojstva kao crni luk.

Gajenje praziluka
Posejte seme u proleće, u udubljenju u ivici. Pokušajte da ga tanko sejete, tako da ima dovoljno mesta za rast. Kada poraste oko 30 cm i postane debljine olovke, može se presaditi na konačno mesto na kome će ostati. Napravite rupe u dobro pooranom tlu, na udaljenosti od oko 20 cm, na dubini od 15 cm. Zalivajte mlad praziluk nekoliko sati pre nego što ga poberete. Podignite ga viljuškom, isecite lišće na oko 10 cm, podsecite korenje ako je raštrkano i u svaki otvor ubacite po jedan. Napunite svaki otvor vodom, kako bi se mladi praziluk primio. Zatim ga pustite da raste. Može se brati od oktobra do marta.

Skladištenje: Praziluk se može čuvati nedelju dana u frižideru, ali je najbolje da ga uberete po potrebi. Upotrebite ga pre marta, kada ponovo počinje da raste. U hladnim predelima, biljke zimi pokrijte folijom, kako bi se zaštitile od mraza.
Štetočine koje napadaju praziluk:
Praziluk je prilično otporan na štetočine, ali, postoje dva problema koja mu mogu smetati. Moljac koji napada praziluk pojavio se tek nedavno u južnim i zapadnim oblastima zemlje. Larve progrizu biljku do sredine. Sprečite to tako što ćete biljku pokriti folijom. Garežina je uobičajena štetočina koja izaziva mrlje boje rdje na listovima. Najčešće se javija pri vlažnom vremenu. Neki varijeteti su otporni. Možete je sprečiti sredstvima za zaštitu, mada ona retko napada jestivi deo praziluka i više smeta estetski.

Praziluk lekovitost
-podstiče prokrvijenost
-čisti želudac i creva od bakterija i gijivica
-pomaže kod nadutosti i proliva
-smanjuje količinu holesterola i masti u krvi
-ubrzava prolazak hrane kroz creva, pomaže kod zatvora i stolice
-pomaže kod tegoba sa venama, kao što su proširene vene
-deluje preventivno protiv hemoroida
-podstiče rast novog mladog vezivnog tkiva.
>>>>Recept s prazilukom

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *