pirinac

Prilikom kuvanja, pirinač dugog zrna se bolje očuva ceo i manje se lepi, dok je pirinač okruglog zrna mekši, vlažniji i ima tendenciju lepljenja, pa je pogodniji za jela u kalupima za deserte i kremove. Dugi pirinač se zato koristi u kuvanju jela koja zahtevaju cela i odvojena zrna, kao što je rižoto i slična jela. Ukoliko pirinač sameljemo, dobićemo izuzetno pirinčano brašno, koje je odlično za pudinge i kolače. pravilno kuvanje pirinca
Pirinač treba jesti s graškom, u varivima, kao rižoto s malo mesa, morskih plodova, ili pak na mleku. Na Istoku se pirinač i soja uvek jedu zajedno, jer se izvrsno i najdelotvornije dopunjuju, tako da organizam ovom kombinacijom dobija sve potrebne aminokiseline, pošto pirinču nedostaje lizin, a soji metozin i cistein. Pirinač je, zajedno s belančevinama (meso, jaja, riba) i biljnom vitaminoznom hranom izvanredan za bolesnike koji se oporavljaju. Prirodni pirinač možemo da pripremimo kao slatki pirinač, rižoto, kao đuveč, s paradajzom itd.

Kuvajte ga po tačno određenim pravilima ako ne želite da dobijete bljutavu i lepljivu masu. Odnos pirinča i vode pri kuvanju treba da bude 1:2 – jedan deo pirinča na,dva dela vode. Ne sipajte pirinač u vodu otprilike! Dok se pirinač kuva, ne sme se mešati. Ako želite da ga koristite i sutradan, kuvan pirinač odmah operite pod hladnom vodom i stavite u frižider. Ipak, najbolje i najsigurnije je skuvati onoliko pirinča koliko mislite da će se pojesti.

Dobro je znati o pravilnom kuvanju pirinča!
Treba li prati pirinač?
Ako kupujete onaj pakovan u kutiji ili plastičnoj kesici, smatra se čistim. Ukoliko ga kupujete u rinfuzi, dobro je isprati ga pod mlazom vode.
-Koliko pirinča za koje jelo?
Po osobi možete računati: za čorbu 20-30 g pirinča, za prilog 60-70 g, a za glavno jelo 100 g.
-Pirinač lako poprima oblik – to znači da pripremljeno jelo možete utisnuti u kalup ili šolju, pa iskrenuti na tanjir. Izgledaće jako dekorativno!
Ako vam se pirinač zalepio za dno ili zagoreo – odmah ga premestite, kašiku po kašiku, u drugu posudu, ne z-hvatajući zalepljeni sloj. Dolijte vruće vode i nastavite da kuvate.
-Pirinač možete potopiti, isto kao i mahunarke. Ako ga potopite dan ranije, skuvaće se još brže.

Italijanske sorte za rižoto ARBORIO – popularna sorta, jednostavna, nezahtevna. Svako srednjeveliko zrno ima belo “oko” koje ostaje čvrsto kad se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu jelu. Nekada se ova sorta pirinča uzgajala samo u Italiji, ali danas se gaji u Kaliforniji i Teksasu.
KARNAROLI – beli pirinač izvrsnog ukusa i ne previše tvrd.
VIJALONE NANO – ima karakteristike kao karnaroli, ali je vrlo finog, sitnog zrna.

Pirinčem zaustavite proliv kod dece!
Deca do navršene druge godine života često imaju protiv, jer im je odbrambeni mehanizam nedovoljno razvijen, pa i manji broj mikroba unetih u organizam izaziva botest. Kada dete dobije proliv, pripremite pirinčanu sluz (u odnosu 1:1) tako da u litar vode skuvate 15 grama pirinča i 2 grama kuhinjske soli. Na kraju kuvanja treba dodati vodu koja je isparila i ispasirati pirinač.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *