francuska dijeta

Pravilna ishrana za vitku linijuDobro zdravlje zavisi od mnogobrojnih činilaca-nasledstva, okoline, načina života, mentalnog zdravlja, vežbanja i naravono pravilne ishrane. Pravilna ishrana počiva na nekoliko smernica (principa). Kažemo smemica zbog toga što ne postoje dva ista čoveka na ovoj planeti, pa tako i potrebe za ishranom i kalorijskim vrednostima nisu kod svih iste. Upravo iz tog razloga se običan čovek zbuni kada pođe u potragu za informacijama o zdravoj (pravilnoj) ishrani. Danas postoje nebrojeno mnogo časopisa, knjiga(o internet člancima da i ne govorimo) ishrani i vi se od jednom nađete u šumi stručnih izraza i pojmova kao i najrazličitijih dijeta, tako da se od svega toga zbunite i ne znate kako početi sa pravilnom ishranom.Početak mogu biti činjenice, a razvoj se zasniva na vama lično da kao istrživač osluškujete svoje telo i njegove potrebe, prepoznate šta mu prija, a šta ne. Vi ga najbolje poznajete zato usmerite svoje potrebe i budite čuvar svog zdravlja. Kao prvo treba da se hranite umereno i raznovrsno, time se omogućava unos svih hranjivih sastojaka (raznovrsnost – kaže se da ne postoji loša vrsta hrane sem loše pripremljene) i naravno obratiti pažnju na kaloriijsku vrednost (na umerenost). Izbegavati masnu hranu, zasićene masnoće i hranu bogatu holesterolom jer najbolji način sprečavanja masnih naslaga u krvnim sudovima (koje sužavaju krvni sud tako da kiseonik i hranjive materije teže odnose gde su potrebne). Izbegavati masnu hranu. Normalno ne preterujte sa solima i vlaknima koje enzimi digestivnog trakta ne mogu da razlože (ne vare se) ali su od enormnog značaja za organizam (varenje, zidovi ćelije).

Konzumirate li alkohol, nikada ne preterujte. Jedite u isto vreme najmanje 2-3 h pre spavanja ili fizičkog vežbanja. Uzimajte dovoljno tečnosti tokom dana i upamtite da žeđ nije najbolji pokazatelj nedostatka tečnosti.

Koje tečnosti?
Naravno vode, najboljeg pića na svetu koje nije ni energetska ni gradivna materija ali za život i životne funkcije je jedan od najbitnijih sastojaka. Pri konzumiranju vode temperatura nije toliko bitna mada se hladna voda brže resorbuje iz želuca. Gazirane (mineralne) vode su korisni napici ali ako vam smeta malo nadutosti u stomaku možete koristiti negazirane mineralne vode. Konzumirajte dosta svežeg voća i povrća i obratite pažnju pri kupovini i prednost dajte ekološki čistoj hrani (proizvedenoj bez hormona, veštačkog đubriva, pesticida). Podelite jedan obrok na više manjih tako uvećavate frekvenciju obroka i ubrzavanje metabolizm. Ukoliko vam nedostaje vremena za pripremu obroka morate da naučite da improvizujete. Ako jedete brzu hranu na ulici odlučite se zaneki pileći sendvič ili pileće belo meso na žaru sa salatom ili ribu.

Kako održati vitku liniju kombinovanim režimom ishrane?
Prilagodite dnevne unose hrane svojim potrebama tako da uvek možete održavati željenu telesnu težinu. To naravno znači hraniti se u skladu sa principima zdrave ishrane što vam je i cilj. Kao i savršeno telo samo po sebi (što nije na odmet) već telo koje se dobro oseća i dobro funkcioniše, međutim ako unos hrane pređe kalorijske potrebe organizma, višak energije će automatski biti deponovan u masnom tkivu. To povećanje zaliha masti u telu zove se gojaznost i može se smanjiti na tri načina:

1. Dijetom

2. Povećanom potrošnjom masti pri fizičkom radu (vežbanjem)

3. Kombinovanjem ove dve metode

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *