pravilna ishrana dece

Pravilna ishrana dece je veoma važna jer dobre i loše navike u ishrani koje vaše dete stekne u detinjstvu mogu ostaviti trajne posledice i imati veliki značaj na celokupan razvoj ličnosti vašeg deteta…
pravilna ishrana dece
Pravilna ishrana dece treba da obuhvati sve vrste namirnica koje su neophodne za pravilan rast i razvoj vašeg mališana.

1. HLEB, ŽITARICE, PIRINAČ, TESTENINA
Hrana iz navedene grupe obezbeđuje kompleksne ugljene hidrate, vitamine, minerale, biljna vlakna, i trebalo bi da bude sastavni deo svakog od glavna tri obroka. Količinu namirnica iz ove grupe individualna je kod dece, i određuje se na osnovu fizičkih aktivnosti samog deteta kod aktivne dece i sportista, kompleksni ugljeni hidrati predstavljaju glavni izvor energije, stoga takvoj deci treba povećati količine po obroku,dok sa druge strane ako imate dete sa prekomernom telesnom težinom, budite umereni pri serviranju obroka, pa ih čak možete i potpuno eliminisati iz večernjeg obroka.U svakom slučaju pravilna ishrana dece podrazumeva i prilagodjavanje količine ovih namirnica prema aktivnosti deteta.
Birajte integralne hlebove, od neprerađenog zrna.
Birajte što jednostavniji mix žitarica musli bez dodatih delića čokolade.
Ne prelivajte pirinač i testeninu masnim sosevima.

2. MESO, RIBA, JAJA, PASULJ, GRAŠAK

Izaberite meso sa najmanjim procentom masnoće – na prvom mestu belo meso očišćeno od kože i kostiju, nemasnu junetinu, ribu, pasulj, grašak.

Navedene namirnice za ishranu dece treba spremati bez dodate masnoće, na teflonu, ili roštilju, nikako ga nemojte pržiti!
Belance predstavlja izvrstan izvor čistog, bezmasnog proteina, za razliku od žumanceta koje sadrži veći procenat masti, pa ga treba ograničiti ali ne i potpuno izbaciti iz ishrane dece.

3. MLEKO, JOGURT, SIR
Mlečni proizvodi obezbeđuju telu proteine, vitamine i minerale, i što je najvažnije predstavljaju osnovni snabdevač vašeg deteta kalcijumom koji je najvažniji mineral u ishrani dece ,zbog ubrzanog razvoja kostiju.. Pri izboru mlečnih proizvoda jedino važno je da obratite pažnju na procenat masti koji sadrži namirnica, i naravno izaberite mleko i jogurt sa što nižim procentom masti, i umesto kačkavalja, fete, i masnih sirnih namaza izaberite mladi kravlji sir.

4. VOĆE
O značaju voća u ishrani dece suvišno je i pričati. Prevashodno birajte voće sa visokim sadržajem vitamina C kao što su narandže, mandarine, limun, jagode, maline, borovnice, kupine. Voće treba servirati sirovo, bez dodatog šećera , u vidu voćne salate, prelivene običnim šlagom, ili napraviti prirodni ceđeni voćni sok. Izbegavajte voće iz konzerve i voćne sirupe!

5. POVRĆE
Povrće iz nekog razloga izaziva najviše odbojnosti kod dece, ali je primećeno da je manja odbojnost prema povrću sa blagim ukusom poput krompira, šargarepe i kukuruza. Za decu neprivlačno zeljasto povrće pokušajte da “sakrijete” u neki paradajz sos ili drugi preliv. Kao i voće najbolje je pripremati ga sirovo u vidu salate prelivene hladnoceđenim uljem i limunom. Supe i čorbe od povrća nisu neophodne, pogotovo ako imate dete sa slabim apetitom, kod takve dece dolazi do preranog zasićenja i opterećenja želuca.

6. ZDRAVE “GRICKALICE”
Ako vaše dete ima naviku da između dva obroka konzumira keks, čokolade, čips, grisine, a u pauzi između časova u školi redovno se pridružuje svojim drugarima u redu u pekari. Postoji rešenje i za takve loše stečene navike u ishrani, ali naravno na vama je da ih promenite, ili makar ublažite loš uticaj navedenih. Rešenje je jednostavno, nemojte u kući držati navedene grickalice u malim činijama na dohvat ruke, već aranžirajte voće u istima, ili gledajte da keks i grisine budu od integralnog brašna. Takođe zdrav izbor za ishranu dece predstavljaju i bademi i lešnici ali u umerenim količinama. Što se tiče užine u školi ako je vaše dete u uzrastu u kome još nosi užinu u školu, napravite svom detetu sendvič od integralne kifle, sa tunom ili pilećim prsima ili stavite premaz od džema. Ako je vaše dete već u godinama u kojima je deo rituala odlazak u pekaru navedite ga da umesto pogačice i bureka izabere integralnu kiflu. Budite uporni i strpljivi pri uvođenju navedenih promena, jer je nekim navikama potrebno nešto više vremena da se iskorene ali sigurni smo da je uspeh neizbežan.

Učite decu pravilnoj ishrani, da bi mogli da razumeju da je izbor namirnica koje konzumiraju značajan za njihov pravilan rast i razvoj. Dopustite vašem detetu da vam pomogne u kuvanju, planiranju i serviranju obroka.

I naravno potrudite se da svojim primerom pozitivno utičete na svoje dete pa čak iako to zahteva od vas da napravite neke jednostavne izmene u svom jelovniku.
Povezani tekstovi>>> Zdrava ishrana za decu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *