POMORANDŽE (NARANDŽE,NARANČE) SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOSTpomorandže
Zbog prijatnog slatko-nakiselog osvežavajućeg ukusa i bogatstva u vitaminima, pomorandža i sok od pomorandže su veoma Cenjene i nezaobilazne namirnice u zemljama sa višim standardom. Naime, tamo se ne može zamisliti doručak, ako se prethodino ne popije čaša rashlađenog soka pomorandže.

Plod pomorandže sadrži puno šečera (malo belančevina (0,7%), masti samo u tragovima (0,1%), a holesterola nema. Dobar je izvor pektina, ali biljnih nesvarljivih vlakana nema mnogo. Najveću vrednost za našu ishranu ima vitamin C, koji je koncentrisan u belona sloju ispod kore,koji se često odstranjuje. Jedna pomorandža osrednie krupnoće daje oko 70 mg vitamina C, što čini više od dnevne potrebe u ovom vitaminu za odraslu osobu. Ćaša soka pomorandže sadrži 124 mg vitamina C, tako da pola čaše zadovoljava dnevnu potrebu organizma. Veoma je korisno pre doručka popiti čašu rashlađenog soka pomorandže, koji ne samo što okrepljuje, već i snabdeva organizam vitaminima C i A i vitaminima B grupe. Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma i nešto kalcijuma, fosfora i gvožđa.

Pomorandža-narandža kalorije na 100 grama
Energija 47 kalorije 2,5%
Ugljeni hidrati 11,75 g 9%
Proteini 0,94 g 1,5%
Ukupno masti 0,12 g 0,5%
Dijetalna vlakna 2,40 g 6%

Pomorandža-narandža vitamini
30 mikrograma folata 7,5%
Niacin 0,282 mg 2%
Pantotenska kiselina 0.250 mg 5%
Piridoksin 0,060 mg 4,5%
Riboflavin 0,040 mg 3%
Tiamin 0,100 mg 8%
Vitamin C 53,2 mg 90%
Vitamin A 225 IU 7,5%
Vitamin E 0,18 mg 1%

Minerali
Kalcijum 40 mg 4%
Bakar 39 mcg 4%
Gvožđe 0,10 mg 1%
Magnezijum 10 mg 2,5%
Mangan 0.024 mg 1%
Cink 0,08 mg 1%

Kupovati: čvrste, teške plodove. Teške pomorandže su pune soka, dok su lagane suve i neukusne. Kora treba da bude sa izraženom bojom i fonozrnasta. Kora slatke pomorandže »navel« bez semena, je deblja i lako se ljušti.

Izbegaviti: smežurane lake plodove sa malo soka, kao i plodove sa veoma grubom korom što je znak da je tvrda i da ima malo voćnog »mesa« i soka. Izbegavati i plodove sa mekanim mrljama na kori i suvim delovima ploda.

Ako želite da ih čuvate duže od nedelju dana, treba ih držati u frižideru. Za nekoliko dana svežina se može zadržati i na sobnoj tempuraturi, s tim što ih pre konzumacije treba rashladiti.

Najbolje je pomorandže konzumirati sveže oljuštene, u kriškama ili kao tek isceđeni sok. Na ovaj način se koristi celokupan vitaminski sadržaj i hranljive materije u neizmenjenom obliku.

Pomorandže su često prevučene voskovima i drugim materijalima, da bi se zaštitile od isušivanja u toku prevoza i skladištenja. Ako nameravate koru pomorandže koristiti za aromatizovanje poslastica, koru treba oribati kako bi se odstranio vosak. Za prirodno aromatično ulje pomorandže, oribati pomorandžu, zamotati oribanu koru u gustu gazu i istiskati eterično ulje kroz gazu u šećer, koji se kasnije dodaje kolačima i voću radi arome.
Oprezno sa korom pomorandže, limuna i grejpfruta, ako je tretirana difenilom i sličnim hemijskim sredstvkna radi zaštite od truleži, jer su oni otrovni. Po propisima, u trgovini na takvom voću mora biti istaknuta oznaka »kora nije za jelo«.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *