plodovi mora kalorijePlodovi mora – školjke, rakovi i glavonošci – odličan su izvor kvalitetnih proteina, kao i omega-3 masnih kiselina, veoma važnih za zdravlje srca…

Morski plodovi važan su deo balansirane ishrane budući da su dobar izvor vitamina i kvalitetnih belančevina, a sadrže i omega-3 masne kiseline, koje pozitivno utiču na rad srca i zdravlje kardiovaskularnog sistema.Iako sadrže nešto manju količinu proteina nego riba, obiluju amino-kiselinama i mineralima koji su neophodni za održavanje metaboličkih procesa u organizmu, štite bela krvna zrnca i podstiču proizvodnju T-limfocita (koji uništavaju ćelije raka). Takođe, bogati su kolagenom (deo strukture koštano-vezivnog tkiva, zuba i kože), gvožđem, kao i “dobrim” holesterolom.

Kalorije i nutritivna vrednost plodova mora

LIGNJE KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Šta sadrže: belančevine, omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B9 i jod.
Lignje IMAJU 82 kALORIJE NA 100 g.
Ne preporučuje se prženje lignji jer termički obrađeno ulje sadrži mnogo kalorija i transmasti, koje se dovode u vezu sa povećanim rizikom od nekih vrsta karcinoma.

DAGNJE KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Sadrže: selen, gvožđe, vitamine grupe B, naročito B9 (folnu kiselinu) i B12 (cijanokobalamin), vitamin A, jod i cink.
Dagnje sadrže 67 kalorija na 100 g.
Zbog povišenog sadržaja joda preporučuju se osobama s poremećenim radom štitne žlezde, budući da podstiču lučenje hormona tirozina. Od svih morskih plodova, dagnje imaju najviše omega-3 masnih kiselina i smatraju se jednim od najefikasnijih boraca protiv kardiovaskularnih bolesti.

JASTOG KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Sadrži: dosta joda, selena i vitamina B-kompleksa. Meso jastoga posebnoje vredno jer je bogato vitaminom E, koji štiti ćelije od oštećenja i podstiče regenerativne prccese u organizmu.
Jastog ima 87 kalorije na 100 g.
Ima manje holesterola, kalorija i zasićenih masti nego krto goveđe meso ili škampi. Sto pedeset grama jastoga sadrži čak 33 g kvalitetnih proteina.

ŠKAMPI, RAKOVI KOZICE KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Sadrže: cink, jod, selen i dosta holesterola. Sveže kozice i škampi bogati su vitaminom B12.
Prosečno sadrže oko 73 kalorije na 100 g.
Najbolje je servirati ih uz sveže povrće. Ovi plodovi mora sadrže i mnogo soli, jer se natrijum-hlorid koristi u procesu zamrzavanja.
Treba izbegavati kremaste umake, uz koje se plodovi mora obično serviraju, jer svi sadrže punomasne mlečne proizvode i jaja.

OSTRIGE KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Sadrže: veliku količinu proteina, cinka i omega-3 masnih kiselina. Zbog niskog sadržaja holesterola idealna su letnja hrana. Odličan su izvor vitamina A, B12 i C. Ostrige obiluju tirozinom, amino-kiselinom koja podstiče moždanu aktivnost i pospešuje pravilan rad hipofize i štitne žlezde.
Ostrige imaju svega 50 kalorija na 100 g.
Mogu izazvati alergijske reakcije, brzo se kvare i ukoliko se ne drže u odgovarajućim uslovima – mogu uzrokovati ozbiljno trovanje.

HOBOTNICA KALORIJE NUTRITIVNA VREDNOST
Sadrži: obilje vitamina B-kompleksa, kalijum i selen, taurin (amino-kiselina koja snižava holesterol, utiče na rast mišića i pospešuje funkcije nervnih ćelija) i gvožđe.
Oktopod SADRŽI 82 KALORIJE NA 100 G.
Umesto da se prži u ulju, treba je pripremati na žaru i začiniti maslinovim uljem.

Morske plodove treba servirati odmah i ne smeju se držati van frižidera duže od dva sata pošto se veoma brzo kvare.

Sirova riba i školjke mogu sadržati različite viruse (najčešće hepatitisa A) i listeriju, veoma otpornu i potencijalno opasnu bakteriju. Listeria monocvtogenes čest je toksin iz hrane i može izazvati enteritis (upalu sluzokože creva) i meningitis, a posebno su ugrožene trudnice, mala deca te osobe s oslabljenim imunološkim sistemom. Zbog toga se trudnicama savetuje da izbegavaju morske plodove, posebno školjke.

Većina morskih plodova su nekrofazi, što znači da se hrane mrtvim morskim bićima koja padnu na dno, ili pak filtriraju vodu, zbog čega sadrže veliku količinu žive i teških metala.

Nakon obrade sirovih plodova mora obavezno temeljno oprati ruke, dasku za pripremanje hrane i pribor.