plavi patlidzan kalorije

plavi patlidzan kalorijePLAVI PATLIDŽAN SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST

Plodovi  plavog patlidžana su jajoliki, crvenkaste, najčešće ljubičaste boje. Sirov plod je bez ukusa i nagorak, zbog sadržaja solanina. Koristi se za spravljanje raznih jela, a i u industriji konzervi za proizvodnju ajvara, đuveča i drugog.

Plod sadrži puno vode (oko 92%), a suve materije oko 8%. Ima prilično ugljenih hidrata, uglavnom šećera (oko 5,5%), malo belančevina (1,3%) i malo masti (0,2%), nema holesterola. Bogat je biljnim vlaknima. 100 g ploda plavog patlidžana daju svega 24 kalorije.
Od vitamina sadrži nešto vitamina B (niacina) i malo vitamina C (oko 4 mg), računato na 100 grama. Od mineralnih materija najviše je gvožđa, kalijuma, fosfora i magnezijuma.

Plavi patlidžan kalorije na 100 grama
Energija 24 kalorije 1%
Ugljeni hidrati 5,7 g 4%
Protein 1 g 2%
Ukupno masti 0,19 g 1%
Dijetalna vlakna 3,40 g 9%

Plavi patlidžan vitamini
22 mikrograma folata 5,5%
Niacin 0.649 mg 4%
Pantotenska kiselina 0.281 mg 6%
Piridoksin 0.084 mg 6,5%
Riboflavin 0,037 mg 3%
Vitamin B1 0,039 mg 3%
Vitamin A 27 IU 1%
Vitamin C 2,2 mg 3,5%
Vitamin E 0,30 mg 2%
Vitamin K 3,5 mcg 3%

Plavi patlidžan minerali
Kalcijum 9 mg 1%
Bakar 0,082 mg 9%
Gvožđe 0,24 mg 3%
Magnezijum 14 mg 3,5%
Mangan 0.250 mg 11%

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: čvrste i glatke sjajne plodove, ujednačene ljubičaste boje, praviilnog jajastog oblika. Birati plodove koji su teški za svoju veličinu.
Izbegavati: uvenule i mekane i plodove sa tamnim mrljama i sunđerastim mestima na plodovima. Uvenuli plodovi su često gorki, a oštećeni su tamni u sredini, jer enziimi izazlivaju stvaranje fenola koji utiče na tamnjenje »mesa«.
Plavi patlidžan se može držati u frižideru, da bi se zaštitio od gubitka vlage i uvenuća, 3—15 dana. Bolie je, međutim, čuvati ga na hladnom i suvom mestu.
Za duže čuvanje u frizu treba ga prethodno izrezati, staviti 2 kašike limunovog soka u 2 litra koja vriju, blanširati ga u trajanju od 5 minuta (polovinke) ili 3 minuta (kriške) i zamrznuti.

KORISČENJE I PRIPREMANJE PLAVOG PATLIDŽANA
Ne treba ga ljuštiti ni rezati pre nego ste spremni da ga pripremate, jer polifenoloksidaza pretvara fenole u braon materiie koie izazivaju tamnjenje. Ova se reakcija može usporiti alko se komadi patlidžana potope u hladnu vodu, čime se, istovremeno, čuvaju i vitamini, kao i prelivanjem komada limunovim sokom ili sirćetom.
Radi odstranjivanja gorkih materija, komade patlidžana soliti i ostaviti da se ocedi »gorki sok« pre pripremanja, u trajanju od oko 20 minuta.

Sečeni plavi patlidžan može se koristiti umesto mesa spravljanjem vegetarijamskih jela i kao mleven u sosovima. Mleveni, sa dodatkom maslinovog ulja i belog luka služi se kao tzv. »kavijar za siromahe«. Inače je od patlidžana, u kombinaciji sa mesom, moguće pripremati razna jela, među kojima je poznata musaka. Može se takođe pohovati i koristi kao bezmesna ukusna hrana.

Kada se patlidžan kuva ili peče, iz ćelija »mesa« se oslobađa vazduh i ono omekšava. Kada se kuva u maslinovom ili drugom ulju patlidžan ga upija, a kasnije otpušta, zadržavajući pri tom prijatan ukus i aromu. Takođe je dobra kombinacija plavog patlidžana, paradajza, crnog luka i paprike, čime se dobija veorna ukusna mešavina.
Ne treba ga kuvati u aluminijumskim sudoviima, jer može da promeni boju. Ako ga kuvate u ljusci, naliti limiunov sokili sirće, kalko bi se kora lakše odvojila.
Kuvanjem se znatno smanjuje količina vitamina koji se rastvaraju u vodi, tj. vtitamina B grupe.

LEKOVITA SVOJSTVA PLAVOG PATLIDŽANA
-Zaštita arterija od oštećenja holesterolom.
-Sadrži sastojke koji štite od grčeva.
-Sprečava pojavu raka na laboratorijskim Životinjama.

Prema novijdm naučnikn istraživanjima patlidžan može zaštiti arterije od oštećenja. Po nalazima istraživača iz Teksasa, plavi paradajz sprečava povećanje nivoa holesterola u krvi, sto potvrđuju i studije naučnika iz Austrije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *