pivski kvasac

Pivski kvasac— Snižava holesterol, umanjuje stres i pomaže dijabetičarima—i ima još mnoga lekovita svojstva…
Pivski kvasac je proizvod dobiven inaktiviranjem, odgorčavanjem, sušenjem i pulverzacijom ostataka aktivnog kvasca (sadrži 45% belančevina) i koristi se u raznim dijetama. Pošto obiluje belančevinama, vitaminima i mineralnim sastojcima veoma je koristan za one koji drže dijetu, kao vegetarijanci, dijabetičari i drugi. Koristan je za svakog i treba ga svakodnevno koristiti.
pivski kvasac
Zbog naročitog bogatstva nukleinskom kiselinom koja pomaže obnavljanje istrošenih ćelija i usporavanje procesa starenja pivski kvasac ima poseban značaj za starije osobe. Najbolji je izvor hroma koji reguliše nivo šećera u krvi, što je naročito značajno za dijabetičare. Sadrži i puno lecitina, kalijuma, selena i drugih retkih, a potrebnih sastojaka, kao što su vitamini B grupe. Gram ovog kvasca daje 2,1 mg aneurina, 5 mg riboflavina i 40-45 mg nikotinske kiseline.

Lekovita svojstva pivskog kvasca

— Pivski kvasac pomaže u prevenciji i lečenju svih bolesti koje nastaju zbog nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina, a naročito utiče na sniženje nivoa holesterola u krvi, pomaže kod neuroza, stresa i nesanice; ublažava bolove kostobolje i druge bolove i jača toleranciju glukoze u krvi.

K o l i k o se pivskog kvasca sme davati deci?
Ako se deci daje pet dana u nedelji po 8 g pivskog kvasca, uz uobičajenu hranu, ona će rasti i povećavati težinu, brže od dece kojoj se ne daje kvasac.Treba ga uzimati pre jela ili između obroka, do tri puta na dan i to dve kašičice, rastvorenog u vodi ili mleku.Zbog mogućnosti fermentacije nikad ga ne rastvarajte sa voćnim sokovima ili pre nego što pijete voćni sok.Osobe koje osećaju zamor, kada uzmu kašiku ovog kvasca u voćnom soku ili supi i drugoj tečnosti, osećaju se mnogo bolje već za nekoliko minuta i taj efekat traje nekoliko sati.
Pivski kvasac u prahu ili u granulama može se naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.Takodje postoje i tablete pivskog kvasca koje su mnogo praktičnije i koje se mogu naći u svakoj apoteci.

Pivski kvasac treba da se koristi u prevenciji ateroskleroze,pa bi srčani bolesnici osobe sa povišenim pritiskom i holesterolom trebale svakodnevno da ga koriste u ishrani.On takodje poboljšava varenje.Osobe sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba svakog dana da konzumiraju 5-6 kašičica kvasca .

Ima blago alkalno dejstvo pa neutrališe kiseline u krvi i telesnim tečnostima poput voća i povrća dok mesa, jaja, sirevi, ribe i kikiriki povećavaju kiselost u krvi i telesnim tečnostima.
Ovaj kvasac se nekada koristio isključivo u proizvodnji piva i zbog toga je dobio ime pivski mada je danas široko prihvaćen kao prirodan dijetetski suplement i dodatak ishrani.

Tokom dijeta
Za vreme dijeta pomoću pivskog kvasca organizam može dobiti neophodne količine minerala i vitamina čime će se i pored restriktivne ishrane očuvati vitalnost i zdravlje organizma.Pivski kvasac je takodje odličan i za debljanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *