pivo i zdravlje

PIVO SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOSTpivo kalorije
Pivo je prijatno i osvežavajuće piće slabije jačine, dobijeno alkoholnlim vrenjem sladovine proizvedene od ječmenog slada, hmelja i vode. Najbolje je ono koje se proizvodi od ječmenog slada, a slabije je ono od kukuruza, pirinča i prosa.

Pivo je dosta kalorično piće zbog znatnog sadržaja ugljeniih hidrata i alkohola (2—4%).Čaša od oko 340 g piva sadrži istu količinu alkohola kao 150 g vina ili 35 g jakog pića. Energija iz piva se veoma lako i brzo koristi u organizmu. Pivo sadrži i neke hranljive sastojke dz sirovine (šećer, belančevine i mineralne materdje). Na primer, pola litra piva sadrži 18 mg kalcijuma, 44 mg fosfora, 80 mg kalijuma i nešto gvožđa.

Broj kalorija u pivu zavisi od proizvodjača i vrste piva a uglavnom se kreće oko 200 kalorija na 0,5 l.Lajt pivo sadrži nešto manje kalorija oko 150 na 0,5 l.
Jedna mala limenka piva od 0,33 l može sadržati i do 150 kalorija.

Pivo je bogat izvor vitamina B grupe, naročito ribofiavina i niacina, ali je siromašno u tiaminu (B1) koji odlazi u pivarski kvasae. Ne sadrži vitamine A i C, a belančevina ima samo u tragovima.

Postoji mnogo tipova piva, zavisno od upotrebljenog slada i kvasca i dužine odležavanja. Lager pivo, samo ime kaže, mora da odleži više od 3 meseca, pa čak i duže i zato je veoma kvalitetno, i to se u nazivu piva ističe. Obicno pivo fermentiše 5 dana, a lager pivo znatno duže.

Flaširano pivo je skoro uvek filtrirano, pasteiizovano i gazirano (dodavanjem CO2 koja daje osvežavajući ukus, kao i kod drugih gaziranih pića). Pivo u limenkama je slično onom u bocama, postaje popularno zbog praktičnosti prodaje i , često je pregazirano i nešto je slabijeg mirisa i ukusa.

Pivo u buradima, koje se u ugostiteljskim objektima toči na čaše i krigle, filtrirano je i obično i pasterizovano. Čisto je i bez pojave kvasaca od sekundarne fermentacije. Gazirano je i isporučuje se u kontejnerima od nerđajućeg čelika i u velikim metalnim bocama i buradima. Servira se točenjem kroz slavinu (u pivnicama, bifeima i barovima) pod pritiskom i veoma je penušavo.

Kod dobrog piva se prilikom točenja javlja pena visine 3—4 cm i održava se najmanje 3 minuta.

Pivo treba držati na hladnom, a pre konzumacije ga svakako treba rashladiti u frižideru. Bolji ukus ima pivo ako se konzumira u roku od 2 meseca od flaširanja. Pri kupovini tražiti svežije pivo i kupovati onu količinu koju ćete potrošiti u roku od nedelju dve.
Radi dobrog ukusa, pivo servirati hladno, ali ne ledeno.Najbolje je kada je rashlađeno na 10°C, jer iznad 16°C ne dolaze do izražaja prijatan ukus i miris piva.Veoma niske temiperature takođe imobilišu molekule kojii pivu daju aromu i ukus.
Pivo i zdravlje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *