pivo i zdravlje

pivo i zdravljeLEKOVITA SVOJSTVA PIVA
-Jača apetit i pomaže varenju hrane.
-Sprečava začepljenja krvnih sudova.
-Povećava korisni HDL holesterol u krvi.
-Deluje antiseptički na štetne bakterije u organima za varenje.
-Deluje kao blagi diuretik, te pomaže rad bubrega.

K o l i k o piva je zdravo?
Jedno pivo dnevno izaziva promene u krvi umanjujući rizik od začepljenja krvnih sudova. Polovina litra piva dnevno može povećavati nivo korisnog HDL holesterola u krvi i posredno uticati na smanjenje opasnosti od sužavanja arterija zbog naslaga masnih pločica na zidovima. Pivo takođe ubija viruse i druge štetne mikroorganizme u organima za varenje.

KORISTI OD PIVA
Pivo i holesterol
U V. Bnitaniji su vršeni eksperimenti i utvrđeno je da 1/2 litra piva dnevno ili čaša vina utiče na povećanje nivoa korisnog HDL holesterola u krvi za oko 7%, dok se nivo ukupnog holesterola smanjuje za 5%. To se objašnjava time što korisni HDL holesterol utiče na transportovanje štetnog LDL holesterola iz arterijskih zidova do jetre, koja ga razlaže u neškodljive sastojke.Prema tome, može se zaključiti da konzumiranje umerene količine piva ili vina može obezbediti izvesnu zaštitu srca i krvnih sudova od oštećenja.

Istraživači u Nemačkoj su eksperimentima dokazali da pivopije imaju bolju krvnu sliku. Tako je ustanovljeno da je u krvi onih koji ne piju pivo bilo 42 mg/dl korisnog HDL holesterola, u odnosu na one koji piju 1—2 piva dnevno i kod kojih je ovaj zaštitni holesterol iznosio 50 mg/dl. Ovaj rezultat se odnosi samo na one koji imaju normalni holesterol u krvi, a ne na one sa visokim nivoom — preko 260 mg/dl.

Utvrđeno je još da se kod onih koji piju pivo stvara komponenta krvi tzv. apoliprotein A-l, koja takođe smanjuje opasnost od kardiovasikularnih oboljenja.

Jačanje apetita
Alkoholna pića stimullišu lučenje pijuvačke i želudačnih sokova, što utiče na jačanje apetita. Ovakvo dejstvo imaju pivo i druga pića ako se konzumiraju u umerenim količinama i zato se često preporučuju pacijentima gerijatrije, rekonvalescentlima i osobama koje nemaju probleme sa čirom i hroničnim gastritisom.

MOGUĆE ŠTETNE POSLEDICE OD PIVA
Mamurluk. Četvrt litara piva metabolizuje se za 5— —6 sati, ali ako se popije više, onda se nemetabolizovani alkohol gomila u krvi, ometajući funkcije jetre. Dolazi do povećanja mlečne kiseline u telu, što izaziva osećaj zamora, poznat kao »mamurluk«, koji nestaje posle izvesnog vremena. Poznata su sredstva za otklanjanje mamurluka: jaka kafa i raso od kiselog kupusa.

Krvni pritisak i pivo
Pivo utiče Ua povećanje oba pritiska (diastolični i sistolični) kod ljudi sa normalnim pritiskom.

Kostobolja
Pivo sadrži puno purina, koji se u organizmu pretvara u urinsku kiselinu, a mnogo urinske kiseline izaziva kostobolju nalik na artritis, izazivača bolova u laktovuma, stopalama, rukama i vrhovima prstiju. Međutim, ove posledice se ne odnose na one koji umereno piju pivo, već na one koji dnevno konzumiraju po 2 i više litara.

Rak
Pivo povećava rizik od raka na organima za varenje, naročito na debelom crevu. Pokazalo se da oni koji piju dosta piva češće oboljevaju od raka na organima za varenje d mokraćnim putevima. Međutim, oni koji piju vino umesto piva ređe oboljevaju. Prema jednoj studiji, kod onih koji piju više od 15 litara piva mesečno, rizik od raka debelog creva i rektuma povećava se tri puta. Postojd čak veza između pojave oboljenja od raka pluća i grla i pušenja i pijenja većih količina piva.
Ispitivanja vršena u 27 zemalja pokazala su da su pojave srčanih oboljenja češća kod pivopija nego kod onih koji piju vino.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *