pirinac

pirinacZbog malo kalorija (100 kcal u 100 g, kuvanog) pirinač je nezamenliiv u gotov svim dijetama, a, zahvaljujući vitaminima iz grupe B, podstiče varenje i sprečava ranu pojavu bora. Pošto pirinač obiluje kalijumom, podstiče i razmenu materija i izbacivanje vode iz organizma i na taj način snižava krvni pritisak.

Pirinač deluje povoljno na zapaljenska oboljenja creva

Pirinač sadrži veliki broj vitamina i minerala. Vitamin D, niacin, kalcijum, tiamin, riboflavin, gvožđe, kalijum su samo neki od hemijskih elemenata koji se nalaze vešto skriveni u sitnim zrnima pirinča. Pirinač tokom kuvanja oslobađa specifičnu vrstu brašna, pirinčano brašno koje se oslobađa iz pirinča ima veoma povoljno dejstvo na proces varenja i umanjuje tegobe gastritisa. Stimuliše rast dobrih bakterija u crevima i tako pobiljšava rad creva i stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Najsitnija žitarica puna vitamina

Jedna on najrasprostanjenijih namirnica na našoj planeti, pored krompira, je svakako pirinač ili riža. Pirinač je vrsta žitarice koja nam je došla iz Azije i Afrike u Evropu. Pirinač se specifično gaji pa je samim tim i predodređeno da bude potpuno specifična namirnica. Pirinač nam pruža dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti a u isto vreme stabilizuje nivo šećera u krvi i pruža nam veliku količinu vitamina B1.

Redovno konzumiranje pirinča smanjuje rizik od nastanka malignih oboljenja

Pirinač sadrži kalijum koji pomaže našem srcu da ostane zdravo. Pirinač je bogat nerastvorljivim vlaknima koja imaju moć ubrzavanja metabolizma i izbacivanja toksina iz organizma i na taj način nas u velikoj meri štite od malignih oboljenja. U braon pirinču se nalaze neurotransmiteri koji preveniraju ali i ublažuju simptome Alchajmerove bolesti.

Pirinač sadrži veliku količinu ugljenih hidrata

U pirinču se u najvećem udelu nalaze ugljeni hidrati, što ovu namirnicu čini savršenim obrokom u svim režimima ishrane. Dobro je poznati da su ugljeni hidrati glavni i najbolji izvor energija za naše telo i čine da naš mozak radi na vrhuncu svojih mogučnosti tokom dana. U pirinču se ne nalazi holesterol, niti bilo koja loša masnoća pa se veoma često preporučuje osobama koje imaju kardiovaskulana oboljenja.

U prirodi postoji 40000 vrsta pirinča

Znate li koliko vrsta pirinča postoji širom sveta? Na osnovu istraživanja utvrđeno je da postoji preko 40 hiljada različitih vrsta riže. Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač sadrži uvek ugljene hidrate, zatim vodu, proteine, dijetarna vlakna, i veoma malu količinu masti i šećera. U toku dana, svi lekari preporučuju da se pojede barem 100g pirinča.

Pirinač reguliše krvni pritisak

Samo 100g pirinča u toku dana može imati veliki uticaj na naš organizam, konstantno željan vitamina i minerala. Redovan unos pirinča, posebno pirinča punog zrna, pružiće nam veliku količinu nerastvorljivih vlakana koja stimulišu pokrete naših creva. Ishrana bogata vlaknima, kako tvrde naučnici, ključna je kada je u pitanju prevencija malignih oboljenja. Pirinač reguliše krvni pritisak, reguliše nivo šećera u krvi i sadrži veliku količinu nutrijenata koji su potrebni našim neurotransmiterima.

Savršena namirnica za sve koji su na dijeti

Sitna zrna pirinča možda deluju nebitno ali su zapravo veoma dobar izvor vitamina i minerala. Pirinač je odličan izvor vitamina E, B1, B2 i vitamina B6, a od minerala sadrži natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i jod. Uz sve ovo pirinač se sastoji od preko 70% ugljenih hidrata, 2% masti 8% proteina i oko 15% vode, što pirinač čini savršenom namirnicom za sve koji vode računa o liniji jer se u 100g kuvanog pirinča nalazi samo oko 20 kalorija.

Izbacite toksine pomoću pirinča

Pirinač sadrži kalijum koji pomaže našem srcu da ostane zdravo. Pirinač je bogat nerastvorljivim vlaknima koja imaju moć ubrzavanja metabolizma i izbacivanja toksina iz organizma i na taj način nas u velikoj meri štite od malignih oboljenja. U braon pirinču se nalaze neurotransmiteri koji preveniraju ali i ublažuju simptome Alchajmerove bolesti.