pirinac

Koliko pirinač ima kalorija, vitamina, minerala ,proteina,ugljenih hidrata…
pirinac
Pirinač je i jedna od najvrednijih žitarica, osnovna namirnica gotovo polovine čovečanstva. U poređenju sa ostalim žitaricama, ima najveću energetsku vrednost (100 g glaziranog sirovog sadrži 361 kcal), ali spada u dijetalne namirnice jer je hranljiv i lako svarljiv – brzo daje energiju i dobro utiče na crevnu floru.
-neljušten pirinač ima 352 kalorije
-glazirani kuvan pirinač ima 116 kalorija
-integralni pirinac 111 kalorija
-ekspandirani pirinac 402 k.

Danas se pirinač smatra jednom od najstarijih gajenih kultura, a uz pšenicu je i najrasprostranjenija žitarica. Zapadni čovek verovatno nema takvo mišljenje, zato što većina pirinča ostaje tamo gde je i proizveden – u najmnogoljudnijim zemljama sveta, pa malo toga ostane za izvoz. U 100 g sirovogpirinča ima 12,5% vode, 0,6 g masti, 6,7 grama proteina i 79,5 g ugljenih hidrata. Pirinač je bogat skrobom, a siromašan proteinima i mastima. Bogat je i mineralima, posebno fosforom i kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i druge minerare. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebno u klici, i skoro sve vitamine B grupe u omotaču. Ne sadrži sve potrebne aminokiseline, pa je preporučljivo jesti ga zajedno s mahunarkama.

I dealan za zdravo srce!
Budući da bi ljudsku ishranu većinom trebalo da čini bazna hrana, preporučuje se što češće jesti pirinač, jer je bazna žitarica. Takođe, dobar je za sve koji moraju da paze na unos natrijuma i kalijuma – idealna je hrana za one koji pate od bubrežnih bolesti. S obzirom da jako dobro deluje na krvne sudove, konzumiranje pirinča može da nam pomogne u nizu poteškoća vezanih za krvotok, rad srca, kao i kod regulacije visokog i niskog krvnog pritiska. Uzrok previsokog krvnog pritiska uglavnom je smanjena elastičnost krvnih sudova, ali ne bi bilo na odmet pripaziti i na neke druge stvari. Na primer, ne jesti preslan pirinač, ili ga začiniti nekim začinskim biljem, da ne bi izgubio na ukusu. Osim što pomaže kod navedenih poteškoća, pirinač takođe podstiče varenje, izlučivanje mokraće i mokraćne kiseline. Skrob iz pirinča se već u ustima, uz pomoć pljuvačke, pretvara u šećer koji se lako vari. Pirinač u želucu ostaje samo dva sata i skoro sasvim se rastvara.U nekim bolnicama u Americi, pirinčana dijeta koristi se kao terapija kod visokog pritiska i bolesti srca i krvnih sudova – povećava njihovu elastičnost. Uz to smiruje živce, štiti od srčanih oboljenja, nervoze i komplikacija u trudnoći. Idealan je i kao hrana za bebe. Sastavni je deo bezglutenske dijete jer ne sadrži gluten, za razliku od ostalih žitarica.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *